Chenin Blanc: een druif om fan van te worden.

Kasteel Engelenburg staat bekend als mooie locatie om te eten en te golfen, maar binnen de wijnwereld zijn ze met name bekend als een ambassadeur van Zuid Afrikaanse wijnen en is het een must om tenminste één keer op hun jaarlijks terugkerend grootse wijn en spijs diner rondom de Zuid Afrikaanse wijnen te zijn geweest. Helaas heb ik hun vinoloog, Arjen Pleij MV niet mogen ontmoeten, maar gelukkig heb ik wel in de wijnkelder kunnen rondkijken, waar een enorme uitgebreide collectie aan Zuid Afrikaanse wijnen ligt. Op de kaart werd een Chenin Blanc per glas geschonken. Aangezien dit om mijn WSET-huiswerk lijst stond, moest ik deze dus wel proberen en dat was niet vervelend. 

Eerst iets over de Chenin Blanc druif. Het lijkt erop dat deze druif een imago boost heeft gekregen en ineens snel aan populariteit aan het winnen is. In elk gerenommeerd wijnblad kom je er nu wel iets over tegen en alles super positief. Eerlijk gezegd, na wat verschillende Chenins gedronken te hebben, snap ik niet dat deze druif niet door iedereen geroemd wordt. Wat een potentieel: van droge, frisse wijn tot vette, aromatische en nog steeds frisse wijn, tot de bekende zoete wijn en niet te vergeten de Vonkelwijn. Een alleskunner dus, deze druif. Hij maakt het de wijnboer echter niet makkelijk. Als je hem niet goed onder controle houdt, gaat hij snel veel druiven produceren, wat de smaak niet ten goede komt en dus de reden was waarom hij jaren in Zuid-Afrika voor het maken van bulk wijn is gebruikt. 

De druif heeft zijn oorsprong in de Loire in Frankrijk. De tweede plek in de wereld waar deze druif ruim vertegenwoordigd is, is dus Zuid-Afrika. Van oudsher was de Chenin, ook wel de Steen genoemd, bekend als hoog volume productie tijger en derhalve werd de druif niet erg serieus genomen. Sinds een paar jaar zijn echter een aantal Zuid-Afrikaanse wijnmakers mooie en complexere Chenin Blancs gaan maken van oude wijnstokken en hebben ze de wijn weer op de kaart gezet.  

Wat is typisch aan de Chenin Blanc: 

Het meest karakteristieke is zijn verfrissende zuurgraad. Door deze zuurgraad kun je er frisse, jonge wijnen van maken en heeft hij potentie om wijnen te maken die lang kunnen rijpen, is hij geschikt voor de bubbel wijnen en geeft aan hij aan zoete wijnen, juist nog een fris zuurtje. Daarnaast, heeft hij een breedspectrum van aroma’s, afhankelijk van waar hij groeit, van groene appel, granny smith, citroen en limoen, peer, perzik, tot iets bloemigs, boenwas, honing, warme appel, geroosterde noten. 

Metzer Montane Chenin Blanc 2017

Dit is een single-vineyard wijn, wat betekent dat alle druiven van dezelfde wijngaard komen. Deze wijngaard heeft oude bushvine wijnstokken die gepland zijn in 1964. De wijngaard ligt op de Helderberg.  De druiven zijn in de ochtend met de hand geplukt, om de integriteit van de druif te bewaren. Ze hebben even huid contact gehad, waarna ze voorzichtig zijn geperst. Hierna heeft de wijn een nacht gestaan, zonder toevoeging van enzymen en is de wijn gelijk hierna in Franse eiken vaten overgegoten om de natuurlijke fermentatie te voltooien. 

Het is een heldere witte wijn met een gele kleur. In de neus groene appel, citrus en meloen in de. Hij is een volle aromatische wijn, met smaken van rijp wit fruit, granny smith, steenvruchten, beetje honing en een boterige afdronk. Hij neigt best wel naar houtgerijpte Chardonnay, echter heeft de Chenin veel meer citrus en fruitsmaken. Je kunt zeggen dat die wat gelaagder is. Tip is om hem zelfs eerst te decantheren, zodat hij wat beter tot zijn recht komt en na het openen kun je hem zelfs dus nog een paar dagen bewaren. 

Te koop via hun eigen website: https://www.metzerwines.com/buy-wines voor omgerekend €15,-

Voor mij zeker een fles om nog eens uit te proberen. Maar sowieso heeft Chenin Blanc er een fan bij.

Dus bestel in plaats van de vertrouwde Chardonnay de volgende keer eens een hout gerijpte Chenin Blanc en laat je vooral ook eens verassen door een frisse, niet houtgerijpte Chenin Blanc. Next level wijndrinken 😉