1999 Bordeaux versus 1999 Chianti Classico

Na het lezen van een stukje over Restaurant Zoldering in de laatste perswijn van juni 2020, had ik gelijk een tafel gereserveerd. Een restaurant dat wordt gerund door vier wijn experts klinkt als “must try” voor een wijnliefhebster. Onze avond kregen we de wijntips van Job Seuren. Naar aanleiding van zijn wijn top 5 in het artikel in Perswijn zijn we de avond gestart met een glas Semillon van Boekenhoutskloof. Dat was echt een kadootje, dus deze fles verdient zijn eigen stukje onder het kopje “mooie witte wijnen”. Voor bij het hoofdgerecht, een mooie rib-eye van de bbq, was ik op zoek naar wat leerstof voor het komende WSET-examen en dus kregen we twee anonieme glazen met rode wijn. Het ene glas was medium rood, jong ogend. Het andere glas was mooi donker dieprood met een bruine rim. Het was een leuke battle, want tot mijn verassing waren het dus beide 21 jaar oude wijnen.

1999 Les Fiefs de Lagrange uit Saint-Julien

Een donkerrode wijn met een iets bruine rand, wat zijn oudheid al een beetje verklapte. In de neus een geur van bramen, zwarte kersen, kruidig, vanille en erg vol. De geur is veel meer aanwezig dan bij de andere wijn. Smaak van rood maar met name donkerrood fruit, erg zachte tannines. Een beetje metaal, vlezige smaak, wat tabak en aards. Eenmaal wetende dat dit een bordeaux was, was ik verbaasd over de zachtheid van de tannines. Heel prettig in dit glas. 

Château Lagrange is een wijnhuis dat al sinds 1631 wijn op de markt brengt. De totale productie was in 1824 wel geteld 120 vaten. Echter in 1842 kreeg het huis een heus drainagesysteem in de wijngaarden en Graaf Duchatel, secretaris van koning Louis Philippe, zette het huis op de kaart. De opbrengst werd verdubbeld en in 1855 verwierf het een 3er Cru status.  Het ligt in Saint-Julien op de linkeroever van Bordeaux. In de 150 jaren erna waren er vele verschillende eigenaren en alles bij elkaar verloor het huis een beetje aan kwaliteit. Het is sinds 1983 in eigendom van het Japanse bedrijf Suntory. Er werden nieuwe wijnstokken gepland en het huis werd nieuw leven ingeblazen. De wijngaard ligt in Noord Zuid Saint Julien en de druiven groeien op een bodem van zand, klei en ijzersteen. Les Fiefs de Lagrange is hun tweede wijn, welke sinds 1985 net na de overname op de markt is gebracht. De wijn wordt gemaakt van relatief jonge wijnstokken. De fles uit het jaar 1999 is een blend van 65% Cabernet Sauvignon, 28% Merlot en 7% Petit Verdot. Op de website van Château Lagrange wordt gek genoeg het jaar 1999 niet vermeld. Volgens Wine Enthusiast was 1999 bordeaux geen jaar om in te investeren. Het jaar begon goed, maar storm in augustus, hevige regen in september met tenslotte ook nog hagelbuien hebben van dit jaar geen top jaar gemaakt.

1999 Isole e Olena Chianti Classico uit Toscane

Dit is een medium rode wijn, met in de neus pruim, warm rood fruit, zwart fruit en een beetje kruidig. De smaak is van een droge rode wijn met veel rood fruit, aroma van bramen en rode bessen en wat peper met een opvallend hoog zuurgehalte. Zachte tannines, een medium body. Al met al een mooie complexe en erg gebalanceerde wijn, met een lange afdrink. Deze wijn oogde veel jonge in het glas. Mooi helderrood. Nog veel fruit in de neus en in de mond. Nooit gedacht dat deze wijn dus al meer dan 20 jaar oud was. Het hoge zuur gehalte deed wel even denken aan een Italiaanse wijn, maar de mooie fruitigheid en het kruidige karakter deed me even denken aan een Beaujolais. 

Het grappige is dat volgens Wine Spectator (beoordeling in 2001 87 punten) deze wijn na 2004 eigenlijk niet meer op zijn best is. Dat bleek dus best mee te vallen 😉

Hoe zat dat ook alweer met Chianti:

Chianti is niet de naam van een druif maar van een wijnregio in Toscane. Chianti was de eerste welomschreven en gedefinieerde wijnregio in de wereld. Het gebied, nu bekend als Chianti Classico, rondom Sienna, was al in 1716 vastgelegd. Inmiddels bestaat het gebied Chainti uit 7 sub-gebieden. Elke regio maakt zijn eigen karakteristieke wijnen.  De Chianti Classico bestaat per definitie voor tenminste 80% uit Sangiovese. Deze druif is de meest aangeplante druif in Italië en geeft hoge zuren aan de wijn, aardsheid, kruidigheid, subtiel fruit, typisch pruim en matig tot hoge tannines. 

Het wijnhuis Isole e Olena ligt in het dorpje Olena, tussen Siena en Florence en wordt sinds de jaren 50 door de familie Di Marchi gerund. Het dankt zijn naam dus aan het dorpje Olena, dat destijds bestond uit tien huizen en een kerk en Isole, de naam van een oude boerderij. Er schijnt tegenwoordig niemand meer in het dorp te wonen. De Chianti Classico bestaat uit 80% sangiovese, 15% canaiolo en 5% syrah. Jancis Robinson is duidelijk fan, want de De Isole e Olena Chianti Classico 2018 en 2017 krijgen van haar een mooie vermelding. 

Een leuk weetje is trouwens dat op elke fles Chanti Classico een zwarte haan afgebeeld staat. Dit is het historische symbool van het leger van Chianti. Je kunt de haan ook op het plafond vinden van Palazzo Vecchio in Florence. In de middeleeuwen werd er continu gevochten tussen Florence en Sienna. Chianti lag hier precies tussen. Om de definitieve grenzen te bepalen moesten twee ridders uit hun eigen stad vertrekken bij het kraaien van de haan tijdens zonsopgang. Ze mochten hun eigen haan uitkiezen, dus hier werd veel tijd in gestoken. De Sienesen kozen uiteindelijk voor een witte haan en de Florentines voor een zwarte haan. Je ziet al aankomen wie deze strijd gewonnen heeft. Beide hanen werden in een klein donker hok gezet en uitgehongerd. Op de dag van de grensbepaling begon de Florentijnse haan, direct na vrijlating, luidkeels, ruim voor zonsopgang, te kraaien. Hierdoor mocht de Florentijnse ruiter gelijk vertrekken en kwam hij de Sienese ridder tegen toen hij al op 12 km afstand van Sienna was. Een nederlaag voor Siena en een winst voor Florence, omdat nu bijna heel Chianti werd toegevoegd aan de Republiek Florence. 

Conclusie: de battle is deze keer niet gewonnen door de zwarte haan. Hoewel de Chianti echt een prettige en verassende wijn was om te drinken, was Les Fiefs de Lagrange bij de Rib-Eye uit Saint Julien een perfecte match. 

Kijk voor de indrukwekkende wijnkaart van Zoldering op de volgende link: 

https://starwinelist.com/wine-place/zoldering