Ahr

Dit gebied is genoemd naar de rivier de Ahr en ligt op 3 uur rijden vanaf Utrecht. Het woord Ahr komt uit het Keltisch en betekent water. Het is het meest Noordelijk gelegen en het kleinste Duitse wijngebied en beslaat ongeveer 560 hectare. Het Ahr gebied is slechts 24 km lang. Het gebied heeft ook hier steile hellingen, waardoor de wijngaarden erg arbeidsintensief zijn, maar de druiven wel veel zon kunnen vangen en er kwalitatief mooie wijnen worden gemaakt. Het klimaat is er mild en het voordeel van de rotsen is dat ze overdag warmte vasthouden, die ze ’s nachts dan weer kunnen afgeven.  In de zomer zou je het zelfs een mediterraan klimaat kunnen noemen, wat het een perfect gebied maakt om rode druivensoorten goed te laten rijpen. 

Je vindt hier 1 district, 1 Grosslage en 40 individuele wijngaarden. 

Meer dan 80% is rood wat je hier aan druiven vindt. Het gaat dan met name over Spätburgunder. Echter, de Frühburgunder is ook een specialiteit van dit gebied. Van de druiven is 65% Spätburgunder, 8% Riesling, 6% Frühburgunder en verder nog wat Müller-Thurgau en Portugieser. De Pinot Noir of ook wel Spatburgunder komt hier echt goed tot zijn recht, het geeft een mooie reflectie van het terroir, met fruitheid en een volle body, maar ook minerale tonen en kruiden. 

De meeste wijnboeren zijn aangesloten bij 1 van de 5 grote coöperatieven, die verantwoordelijk zijn voor 75% van de productie.  

Sinds de jaren 80 is men in de Ahr hard gaan werken aan kwaliteit. Met name Werner Näkel had hier een pioniersrol in. De focus werd van zoet, flauw rood gelegd op droog en mooi rood. Ook hier heeft de verandering in het klimaat een positieve bijdrage geleverd. 

De geschiedenis

Ook hier zijn de Romeinen zeer waarschijnlijk de grondleggers van de wijnbouw. Het eerste bewijs is gevonden in 856 en betreft een schenking van een wijngaard van Koning Lotharius II aan Otberg. Vervolgens nemen de monniken het stokje over. Het aanleggen van terrassen is in de 12de eeuw begonnen. Wanneer de eerste Spätburgunder is aangeplant blijft gissen, maar er is een beschrijving gevonden daterende uit 1788. Er moest toen officieel toestemming gevraagd worden aan de aartsbisschop om een Burgunder druif te mogen planten.