Mooi wit uit Alto Adige

Manna Schweitzer 2018, Alto Adige

Franz Haas

€28,50 via wijzig.nl

Franz Haas is een familiebedrijf dat bestaat sinds 1880 en het huis behoort inmiddels tot de meest gerenommeerde wijnhuizen van Alto Adige. Het wordt gerund door Franz Haas nummer VII.  Het huis is met name beroemd om zijn Pinot Nero (Pinot Noir), maar de hele range van wijnen is indrukwekkend. Sinds 2002 zijn ze, anticiperend op de klimaatverandering, wijnstokken op hoger gelegen wijngaarden gaan planten. Ze hebben nu wijngaarden op 1150 meter boven zeeniveau en hiermee behoren ze tot de hoogstgelegen wijngaarden van Zuid Tirol. Dit maakt het hele proces rondom groei en plukken een stuk lastiger, maar de wijnen weer een stuk mooier en complexer. Reden wel voor de wat hogere prijs dan gebruikelijk in Alto-Adige wijnen. 

De etiketten werden gemaakt door kunstenaar Riccardo Schweizer, een vriend van Picasso, die helaas inmiddels is overleden. Ze vormen nog steeds een niet te missen uithangbord van dit wijnhuis.

De wijn is een blend van met name Riesling en Chardonnay. Daarnaast is er Gewürztraminer en Sauvignon blanc en Kerner aan toegevoegd. De druiven worden apart geplukt en een deel van de druiven rijpen op hout (Chardonnay en Sauvignon blanc) en de rest op roestvrijstalen tanks. Pas na de fermentatie worden de druiven geblend. 

Smaakprofiel: Vlierbloesem (elderflower), pistachenoten, rozenblaadjes, perzik, abrikoos, lychee, witte bloemen, sinaasappelschil.

Het is een wijn die verleidt!

De wijn gaat goed bij veel verschillende gerechten, maar een leuk advies van de wijnmaker is om dit bij sushi te proberen.  

Laatste weetje over deze wijn: Manna is een eerbetoon aan de vrouw van Franz, Maria Luisa Manna.