The Battle: 3x Zuid-Afrikaanse Bordeaux blends

Hoewel Cabernet Sauvignon al lang één van de meest toonaangevende druiven is in Zuid-Afrika is het pas sinds 1979 hip om een Zuid-Afrikaanse Bordeaux blend te maken. Men wilde meer aandacht voor het maken van kwalitatief goede wijnen en dat is goed gelukt. 

Ik heb drie blends uitgezocht en met vrienden uitgetest. 

1. Mooiplaas Rosalind 2009. Een blend van 45% Cabernet Franc, 30% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot en 5% Petit Verdot

2. Fusion V De Toren 2017. 52% Cabernet Sauvignon, 12% Cabernet Franc, 15% Malbec, 16% Merlot en 5% Petit Verdot.  

3. Ahrens familie Seventy 2018. 60% Cabernet Sauvignon en 40% Cinsault.  

Smaakprofielen

De Mooiplaas van Rosalind is uit 2009 dus heeft naast zijn donkerrode kleur een mooie bruine rim. Een mooi vol aroma in de neus van veel zwart fruit, peper en vanille. Bij het proeven kom je zachte tannines tegen, kersen, bramen, laurier, chocola en nog mooie frisse zuren. Hij is wel duidelijk klaar om te drinken. 

De Fusion V heeft een mooie donkerrode, violet achtige kleur. Minder uitgesproken in de neus dan Mooiplaas, maar een kruidig aroma met geuren van zwart fruit. De tannines zijn iets harder. De wijn overal is complexer dan Mooiplaas, met smaken van zwart fruit, bramen, kersen, chocola. 

De Arhens wijn heeft een medium plus aroma en is de meest zachte in de neus. Meer smaak van rode snoepjes, eucalyptus, kaneel en peper. Een andere blend en hierdoor dus gelijk een hele andere wijn. Zelf vond ik deze een absolute topper om zo te drinken. 

We hadden drie gerechten om de wijnen bij te proeven

1. Gebakken champignons op een bedje van humus. Een absolute aanrader dit recept van Ottolenghi. Dit gerecht ging heel erg mooi samen met de Ahrens wijn. De andere wijnen vielen een beetje weg. 

2. Pulled duck met eigengemaakte rösti. Wat een super match was dit gerecht met de wijn van de Toren Fusion V. 

3. Kaasplankje. Deze bleek ook het best te matchen met de wijn van de Toren.

Samenvattend was de wijn van Ahrens Familie voor mij echt een topper. De wijn van Toren V won absoluut als vriend in de food en wijn matching. De wijn van Mooiplaas ontwikkelde zich in de loop van de avond in het glas en werd steeds verrassender om zo te drinken. Ik ben erg benieuwd naar een nieuwer jaar van deze wijn. 

Te koop:

  1. Mooiplaas https://www.perfectewijn.nl/wijnhuizen/mooiplaas.php
  2. Fusion V van de Toren. https://winematters.eu/de-toren-fusion-v
  3. Ahrens Familie Seventy https://www.jislaaikwines.nl/the-ahrens-family#the-ahrens-family-2