Basilicata

Een wijngebied wat mij niet echt bekend voorkwam. Het ligt tussen Campania en Puglia en er wordt met name IGT-wijn gemaakt (98%). Hij heeft één bekende DOCG Aglianico del Vulture, aan de oostkant gelegen van de inactieve vulkaan Monte Vulture. Hier wordt hoogstaande wijn gemaakt van de Aglianico druif. Deze druif is dan ook voor bijna 50% verantwoordelijk voor alle aanplant hier. Daarnaast vind je er nog iets Sangiovese, Primitivo, Montepulciano en een lokale druif die Italica wordt genoemd. De productie in deze regio is klein. Ongeveer 9 miljoen liter en 10.000 hectare wijngaard. 

Geschiedenis

In dit gebied waren het niet de Etruscians maar de Romeinen die de wijnbouw zijn begonnen. Zij hebben ergens in de 7de eeuw v.Chr. hier de eerste Aglianico druif geplant. Basilicata is lang het armste gebied in Italië geweest. 

Pas in 1971 toen Aglianico del Vulture zijn DOC-status kreeg, kreeg Basilicata eindelijk wat erkenning. In 2011 werd het zelfs een DOCG voor zijn Riserva en Superiore wijnen. Omdat de wijngaarden met name in bergachtig gebied liggen is het bewerken van de wijngaarden veel met de hand en hierdoor duur. 

Klimaat

Het is een van de regio’s in Italië met de meeste bergen en heuvels. Slechts 8% in dit gebied wordt vlak genoemd. Er heerst een mediterraan klimaat met wijngaarden die met name op 600m liggen, zodat er verkoeling is van de hoogte en een groot diurnaal verschil. Er is een verkoelende wind vanuit de Balkan. De verkoelende factoren dragen bij aan het verlengen van het rijping seizoen, waardoor de aroma’s zich beter kunnen ontwikkelen en de zuren goed behouden blijven. Nu heeft de Aglianico druif van zichzelf al veel tijd nodig om te rijpen, dus dat komt goed uit. 

Het terroir van Vulture is uniek. Een combinatie van vulkanische bodem, hoogte (200-600m) met koude nachten en verkoelende wind vanaf de zee. Hierdoor is er minder kans op botrytis en meeldauw. De vulkanische bodem genaamd tufo helpt de wortels om diep te penetreren, zodat deze voldoende voeding en water heeft, zelfs in de droge zomers. Je ziet hier op verschillende hoogtes verschillende bodems. Allemaal vulkanisch, maar te verdelen in 3 soorten. 

  • 200-300m rood en blauwe ijzerhoudende grond (ferrous)
  • 400-500m geelkleurige bodem met meer sulfur
  • 600 m: hier is de bodem meer grijs/zwart met water retaining klei. 

Wijnen gemaakt van Aglianico zijn krachtig, rood fruit en zwart fruit (bramen), stevige body en hoge zuren en tannines. Vaak houtrijping gehad op Frans eiken en erna nog vaak wat extra rijping op de fles. 

Er is een groep van jonge wijnmakers die zich ‘Generazione Vulture’ noemt en hun regio en mooie wijnen op de kaart willen zetten. Iets om in de gaten te houden dus.