Wine in Black: Negroamaro 2017

Gisteren mijn eerste Negroamaro gedronken. Deze wijn viel op op Vivino vanwege zijn hoge scores. Het kan zijn dat het huis Cantine San Marzano een persoonlijke fanclub heeft, want eigenlijk scoren al hun wijnen een 4.4 of hoger. Goede reden dus om eens uit te proberen. 

De wijn komt uit Puglia, Zuid Italië. Hij komt van Cantine San Marzano. Dit is een wijn coöperatie opgericht in 1962. Steeds meer zie je dat de wijnboeren hun krachten bundelen. Ten eerste om kennis te delen, maar ook om tegen gas te kunnen geven aan de grote wijnhuizen. Tenslotte, hebben zo ook als doel de kwaliteit van de wijnen hoog te houden en steeds te blijven innoveren, Ook wijn is een bedrijf.

De wijn zelf: donker paars, bijna zwarte wijn, met zowel in de neus als in de mond een bom vol aroma. Veel zwart fruit (bramen, kersen), kersenjam, tikkeltje rood fruit misschien, erg kruidig, mooie zachte tannines. Het kenmerkende bittertje kon ik niet zo goed ontdekken in deze wijn, maar wat een prettige wijn om te drinken. . Een full body, zacht rode wijn, met een lange afdronk.  Het hoge alcohol percentage (14.5%) valt niet echt op. Super balans in deze wijn.

De naam is eigenlijk best simpel te verklaren. San Marzano refereert naar het gebied van de wijngaard. San Marzano ligt in Puglia in het gebied van de DOC Primitivo di Manduria, tussen twee zeeën: Ionische en Adriatische zee. Het klimaat hier is extreem: droog, warm, soms vorst en ze hebben er de Sirocco wind. Toch lukt het ze om volle, elegante wijnen te maken. De bodem wordt gekenmerkt door rode aarde en kalksteen, een bodem waar de Negroamaro druif graag groeit. 

De F verwijst naar de specifieke wijngaard. De druiven komen van drie geselecteerde wijngaarden in San Marzano, en deze zijn gemarkeerd met de letter F.

Negroamaro is de naam van de inheemse druif. De naam komt van het dialect ‘Niuru Maru’.  Negro betekent zwart en Amaro betekent bitter. De druif heeft net zoals de primitivo een heel rijpe smaak. Het verschil met primitivo is dat deze druif een uitgesproken bittere afdronk heeft. Het maakt wijnen met aroma van zwart fruit, licht bittere kruidige toetsen. Meestal niet bedoelt om te rijpen. Zelfs een top wijn drink je binnen tien jaar na oogst datum. De druif vind je het meest in Puglia. Hier is ongeveer 30.000 ha aan gepland met de Negroamaro druif en beslaat hiermee ongeveer 25% van de totale wijngaard in Puglia. Kenmerkend is medium tannine, licht bittere, strakke smaak. Zowel rood als zwart fruit. Er is weinig bekend over deze druif. Men denkt dat verwant is met de griekse Xinomavro druif.  Het is voor wijnboeren een prettige druif. Erg resistent tegen ziektes, voorspelbaar en ondanks de hitte produceert deze druif voldoende zuren om de wijn in evenwicht te houden. De druif wordt vaak in een blend gebruikt. Dat maakt deze fles dus vrij uniek. 

De F Negroamaro heeft eerst een maceratie op de schil gehad van 18 dagen voor 80% van de oogst en vervolgens heeft 20% nog eens langer,   in totaal 25 dagen mogen weken. Na de fermentatie 12 maanden rijping plaats gevonden op frans en Kaukakisch eiken. 

Al met al een hele prettige “Zwarte” Wijn. Voor mensen die van volle wijnen houden, maar niet zo fan zijn van die hele straffe tannines. Hij is te vinden online bij Wijnhandel Bas Baan voor €21,-