Klein 2015 Frühburgunder Must-Try for Pinot Noir liefhebbers of zelfs voor niet-Pinot Noir liefhebbers

Frühburgunder S trocken

14%alc

Pfalz

Prijs: €16,50 bij winterbergwijnen.nl

 
“If Pinot Noir is a distinguished gentleman, then the Frühburgunder is an elegant lady”

words from a wine merchant at Goldkapsel in 2009. 

Laatst was ik op een “Pinot Noir” proeverij bij Winterberg wijnen. Tussendoor kwam bovenstaande wijn voorbij. Wat een zachtheid en een explosie aan aroma in je glas. Een opvaller tussen de Spätburgunders. De wijn had wel het typische van de Spätburgunder met zijn rood fruit en natte bosgrond, maar met veel meer nadruk op het fruit, de tannines waren subtieler, zachter. Alles bij elkaar een glas erg fijn om te drinken. Reden om me eens te verdiepen in dit druifje. 

Wat is de Frühburgunder voor een druif?

In Oxford Companion vind je slechts enkele regels over deze druif en ook Wikipedia komt maar tot vier. Het kan met de naam te maken hebben. De druif is ook wel bekend onder de naam Madeleine Royale en Pinot Noir Précoce. Je moet deze druif zien als een variant van de Pinot Noir druif. Wijnmaker Klein noemt het zelf het kleine broertje van de Spätburgunder. De druif is dus ook familie van de Pinot Gris en Pinot Blanc druif. Men denkt dat de mutatie is ontstaan in de kleine ijstijd eind 15de eeuw, waarbij de Spätburgunder vaak niet rijp genoeg werd door de kou.  De eerste melding van een wijn gemaakt van deze kleine druiven, die ook in slecht jaren rijp worden is uit 1831. De druif was bijna verdwenen in de loop der tijd, omdat de opbrengst relatief laag is en hij gevoelig is voor allerlei ziektes, maar sinds 2007 is deze weer terug dankzij hulp van de Duitse wijnorganisatie. De druif is  met name in Ahr te vinden. Echter ook in westelijk Franken, Rheinhessen, Pfalz en Sachsen. Alles bij elkaar is er nu ongeveer 262 hectare in Duitsland aangeplant met deze druif. De stokken houden met name van rode zandsteen. 

Verschillen met de Spätburgunder:

De druif rijpt ongeveer 2-4 weken sneller dan de Pinot Noir of Spätburgunder genoemd in Duitsland. Het nadeel is dat deze wijnstokken maar een lage opbrengst geven, soms maar 15hl/ha en vaak max 40hl/ha. De kleine omvang van de  druiven spelen hierbij een rol. Het voordeel van de vroege rijping is dat je minder risico loopt op botrytis. En, zoals we weten is kleine opbrengst per hectare vaak synoniem voor hoge kwaliteit. 

De Frühburgunder heeft vaak meer kleur en aroma. Dit komt waarschijnlijk door de dikke schil van de relatief kleine, donkere druif. De wijnen hebben meer extract, maar niet zozeer meer tannine. Er is veel meer smaakintensiteit, fruitiger. Soms zijn ze wat minder complex dan de Spätburgunder, maar ze hebben zeker de potentie om te ouderen. Frühburgunder wijn heeft meer donker fruit in zijn aroma in vergelijking met de Spätburgunder die meer rood fruit heeft. 

De wijngaard van Klein in de Pfalz is 25 hectare. Hun früburgunder heeft de afgelopen jaren al verschillende prijzen gewonnen. Dit familiebedrijf maakt al meer dan 350 jaren wijn. 

Smaaknotitie volgens WSET

Appearance:

Clean ruby red wine with a brown rim and medium intensity. 

Nose:

Clean in the nose with a medium intensity of red fruit (red cherry, red plum), herbaceous (grass) and some white pepper. There is some vanilla and some forest. 

Palate:
This is a dry wine, with a medium acidity, smooth medium tannins and a medium alcohol. (almost high). It has a medium body and a medium+ intensity with aromas of red fruit(cherry, raspberry, plum, blackberries, white pepper, some earthiness, vanilla, wet leaves and some chocolate. It has a medium + finish. 

Quality

This is an outstanding wine, since it has nicely balanced acids, soft tannins and still some complexity by the existence of primary, secondary and tertiary flavors. It has a medium+ length. 

Potential for ageing: very nice to drink now, but because of the complexity definitely potential for ageing.