Guyot: een witte Douro wijn

2018

13,5%

Portugal

Rond €15,-

Ze zeggen dat vrouwen wijn uitzoeken op basis van het etiket…

Ik moet toegeven dat ik deze theorie bevestig. Nu zal ik niet snel voor de etiketten met dieren gaan (zoals het onderzoek beweert), maar dit etiket geeft het gevoel met out-of-the-box wijnmakers te maken te hebben en die maken vaak mooie wijnen.

De wijn is geproduceerd door de PBW: Portugal Boutique Winery. Een project dat is gestart in 2016 door twee jonge en gepassioneerde wijnmakers Nuno Morais Vaz en Ricardo Sarrazola. Hun doel is het maken van avant-garde wijnen en ze richten zich op het doorbreken van de klassieke Douro wijn tradities.

De naam van de wijn “Guyot” verwijst naar de traditionele manier van het snoeien van de takken van de wijnranken, waarbij een tak naar de zijkant wordt afgeleid en de naam is een ode van de wijnmakers aan de tradities van de Douro vallei. 

Deze wijn krijgt op Vivino een mooie score van 4.3. Reden dus om hem uit te proberen toen ik hem zag staan op de wijnkaart in Portugal. Het is een blend van meer dan 20 verschillende druivensoorten, waarvan er maar éen mij bekend in de oren klonk. Naast Malvasia Fina zit er ook wat Larinho Codega, Rabigato en Syrian Codega in. Allemaal groeiend op oude stokken van meer dan 90 jaar oud die groeien op een granieten bodem van wijngaarden die zich op 550 meter bevinden. 

De druiven worden met de hand geplukt en vervoerd in 20 kg boxen. Vrij exclusief dus. Hierna eerst maceratie gedurende 2 dagen bij een temperatuur van 10 graden. Tenslotte fermentatie op frans eiken gedurende 10 maanden. 

Een mooie minerale wijn met super frisse zuren. Aroma van groene appel, maar ook wat vuursteen, mineralig, witte bloemen, beetje vanille en een hele mooie afdronk. Elke slok geeft weer nieuwe impulsen. Mooi complex. De houttonen zijn heel subtiel, maar de hele wijn is subtiel. 

Conclusie: De Douro is meer dan alleen maar rood! 

Helaas heb ik het verhaal achter de tekening van een man met een mand druiven en een streep door zijn gezicht niet kunnen achterhalen. Je vindt online een marketing bureau dat erachter zit, dus mogelijk gaat het niet dieper dan een symbolistische vingerafdruk (zoals op de bovenkant van de capsule van de fles is gemaakt) met als boodschap dat dit een weergave is van de tradities van de Douro.