Juliénas pur ju…

Beaujolais van Bertrand 100% Gamay druif Alcohol 13,1% Récolte 2018 (oogst 2018)

Gekocht bij de Gouden Ton in Oegstgeest €29,95

Deze wijn is gemaakt van druiven groeiende op een relatief onbekend terroir Juliénas, met 45 jaar oude wijnstokken. De druiven zijn hand geplukt en hebben eerst 3 dagen een koude maceratie bij 7 graden gehad en vervolgens 24 dagen de semi-carbonic maceratie op de tank.  Er is gebruik gemaakt van natuurlijke gisten. Vervolgens rijping op vaten en tanks. 

Bertrand is inmiddels een al drie generaties oud familiebedrijf. Louis Bertrand was in de jaren 50 naar de Beaujolais regio verhuist met als doel een Beaujolais wijnmaker te worden. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten van de Beaujolais in die tijd. Zijn kinderen waren verantwoordelijk voor het opstarten van de boerderij en ze namen in 1972 het landgoed over van het Château de Grand-Pré in Fleurie. Guy en Annick hebben het landgoed in 1992 overgenomen en inmiddels ook meerdere wijngaarden aangekocht.  Zoon Yann heeft de stap gemaakt naar de vin nature, zoals bovenstaande wijn ook gemaakt is. Kenmerkend is dat deze wijnen biologisch-dynamisch worden geproduceerd en zonder toevoeging van zwavel gemaakt worden. Filosofie van Bertrand is: “ La Nature, Le Naturel”. Beaujolais in de meest pure vorm. 

Van de Juliénas 2018 zijn slechts 5000 flessen geproduceerd, hetgeen je dus in de prijs terug ziet. Echter het is wel een waanzinnig heerlijke Beaujolais. Zo mooi, dat het zelfs zo uit het glas een puur geniet moment al is. Laat staan bij een charcuterie. Het wijnhuis heeft nog een aantal wijnen met dezelfde vrolijke etiketten. Probeer ook eens Pure Oh! En Fleurie Cuvée du Chaos of Morgon Dynamite.  

Zie voor meer informatie het stuk over de Beaujolais bij WSET theory. 

SAT WSET

Appearance: This is a clear medium ruby red wine

Nose: it is clean in the nose with such a nice pronounced intensity of red cherries, brambles, strawberries, lilies, nutmeg

Palate: It is a dry wine, with medium acidity, very soft tannins and a medium alcohol level. It has a medium body, with a medium + flavour intensity with flavours of pronounced red fruit (strawberry, red cherry, raspberry), black fruit (black cherries, brumbles), there is some liquorice and smokiness. It has a nice long length. 

The quality is outstanding. It has all a wine needs: balanced acidity, soft tannins with pronounced flavor of fruit, softened by MLF and some tertiary aromas due to ageing on vats and wood.