CVNE Monopole Clásico 2017

Een witte Rioja

100% Viura druif met een beetje Manzanilla

Vorige week, toen het nog mocht (zucht), was ik op een wijnproeverij met als thema “Spanje” georganiseerd door de mannen van het nieuwe wijnrestaurant Terroir in Utrecht.  Julian had niet voor de hand liggende Spaanse wijnen uitgezocht. Super stoer. Allemaal de moeite waard om iets over op te schrijven en ook te drinken, maar ik begin met de wijn die voor mij het meeste out of the box was. Een witte Rioja geblend met een beetje Sherry. 

Deze witte Rioja is al bijzonder op zich, omdat Rioja met name bekend staat om zijn rode wijnen. Ongeveer 9% van de wijnen die in Rioja gemaakt worden zijn wit. Daarnaast is de wijn bijna 100% gemaakt van de Viura druif. Dit is dan wel de meest aangeplante witte druivensoort in Rioja, maar het is een wijn die op zich van zichzelf weinig aroma’s heeft. Als je echter de wijnstokken niet teveel opbrengst laat genereren en de wijn laat rijpen op eiken, kan de Viura wel voor complexiteit in de wijn zorgen. Tenslotte is hij voor 15% aangevuld met een Manzanilla. Niet heel gebruikelijk om een witte wijn op te toppen met een Sherry. 

Drie keer anders dan anders dus. 

Het huis:

CVNE staat voor Compañía Vinícola del Norte de España en klinkt als een coöperatief, maar is een wijnhuis dat in 1879 door twee broers is opgericht. Inmiddels bestaat CVNE uit zeven wijnhuizen waaronder Monopole. Monopole is één van de oudste Spaanse wijnmerken en wordt al gemaakt sinds 1915. De naam geeft aan dat de druiven, in dit geval Viura, van één wijngaard komen. In de jaren 70 was de Monopole een gewilde wijn in Spanje. Met de pensionering van Ezequiel Garcia, de maker van deze wijn die als bijnaam “de Wizard“ heeft, verdween de Monopole ook. Echter, men bleef naar deze wijn vragen en Ezeqiuel is van zijn pensioen teruggeroepen om de wijn, nu genoemd Monopole Clásico, weer nieuw leven in te blazen. Sinds 2014 wordt hij weer verkocht. 

De wijn:

De wijngaard Villalba de Rioja ligt op ongeveer 600 meter en heeft een kalkrijke grond. Dit gebied ligt in Rioja Alta, bekend om zijn kwalitatief hoogstaande wijnen. De druiven worden met de hand geplukt en voorzichtig geperst. Eerste fermentatie op stalen tanks met de most erbij, waarna rijping sur-lie op hout gedurende 8 maanden. Het bijzondere van deze wijn is dus de toevoeging van Manzanilla. De Sherry draagt bij aan de aromas van kamille en noten. 

Proefnotitie:

In de neus tonen van appel, peer, amandel, noten, kamille, eucalyptus en laurier

Bij het proeven valt een mooie filmlaag op, verder de frisse zuren, mineraliteit en de kruidigheid van de eucalyptus en laurier, met een ziltige finish. Eigenlijk is elke slok anders. Wat een mooie gelaagdheid en complexiteit in deze wijn.  Het is wel echt even anders dan anders en zeker voor geen Sherry drinkers, moet je er even aan wennen.

Deze wijn zal goed smaken bij gerechten met zeevruchten of andere schaal en schelpdieren. Als je deze wijn drinkt dan roept het echter ook de gedachte van een warme geitenkaas met kruiden op. Binnenkort eens uit proberen.

Online te koop https://www.tannico.nl/rioja-monopole-cla-sico-2017-cvne.html €19,-