Chablis Gilbert Picq 2017

Gekocht bij wijnhuis zuid in Bilthoven 12,5% alc. €19,95

Na het schrijven van het stukje over Chablis ging ik eens in de Vivino wijnapp kijken welke mooie fles ik jullie zou adviseren. Er stond echter geen Chablis in  mijn wijnlijst. Blijkbaar een wijn die ik dus niet gedronken had of niet de moeite waard vond om te bewaren. Hierover nadenkend bedacht ik mij dat ik ook een vooroordeel heb over Chablis. In gedachten is het een vlakke witte, beetje saaie wijn met hoog zuurgehalte. Chablis, heeft ook wel een beetje een imagoprobleem. Het staat bekend als een relatief goedkope Bourgognewijn, die je in supermarkten kan vinden en een wijn die je vaak op de kaart in een restaurant vindt, maar om een of andere reden niet in huis haalt. Of in ieder geval ik heb dat niet gedaan, maar na het drinken van deze Chablis ben ik om. Wat een mooi voorbeeld van een pure Chardonnay. Aroma van witte bloemen, frisse, maar hele mooie zuren, appel, groene en gele citrusvruchten en dan heel erg duidelijk een cremig, boterige afdronk. Het mooie resultaat van malolactische fermentatie. Chardonnay in zijn volle kracht, zonder de impact van hout. 

De wijn is afkomstig van Domaine Picq uit Chichée, een klein dorpje in het zuidoosten van Chablis, gelegen aan de linker over van de rivier de Serein. Domaine Picq bestaat als sinds 1873 en wordt gerund door de familie Picq. Het heeft 13 hectare wijngaard, waarvan 2 ha Premier Cru is en 1 hectare bestaat uit oude stokken (Vieilles Vignes). De druiven worden pas laat (begin oktober) geplukt met de hand. Iets wat niet overal in Chablis gebruikelijk is, zelfs niet voor de Grand Cru wijnen. De lage opbrengsten en het late oogsten geven de Picq wijnen hun body en karakter. Bovenstaande wijn komt van een ‘gewone’ village cru wijngaard.  De vinificatie heeft plaats gevonden in stalen vaten en er is gebruikt gemaakt van natuurlijke gisten. Rijping heeft plaats gevonden in stalen tanks. Er is geen hout aan te pas gekomen. 

De wijnranken staan op de voor Chablis bekende Kimeridgian bodem. Dit geeft de wijn wat tonen van schelpen, zilt. Hierdoor gaat de wijn goed bij vissoorten (oesters en cocquilles). 

Aangezien ik al onder de indruk ben van deze gewone Chablis AOC, ben ik erg nieuwsgierig geworden naar hun Chablis premier cru (Vosgros en Vaucoupin) en de Vieliles Vignes.

Neil Martin gaf de volgende omschrijving van deze wijn:

‘ The ambassador in many ways for Zen-like Chablis. Vines, fruit, stainless steel, no wood contact, into bottle. That’s the simplicity of Picq. Their razor-sharp, saline Chablis can be thrilling.