Interactieve wijn labels: Nieuw, Cool en soms een beetje Spooky

wine is fun

Een wijn met een verhaal… dat is wat millennials willen en aangezien de millennials steeds meer geld uitgeven aan wijn, hebben de marketeers zich op deze groep gestort. In deze groep gaat het niet alleen om de smaak of de kwaliteit. Het is de ervaring die de fles wijn met zich mee moet brengen. Het moet meer zijn dan een mooie oude wijn uit de Bourgogne. Ze zoeken naar een verhaal om te delen, ervan te leren, bij te dragen aan een beter wereld en om te ervaren. Nu kun je als wijn producer dit verhaal op verschillende manieren brengen. De grote bekende huizen hebben hun verhaal al gemaakt in de loop der jaren zoals een Chateau Mouton Rotschild. Hun geschiedenis, familieverhaal, en de bijzondere eigenschappen van de wijngaarden zijn een feit. Hoewel, ook zij een stap verder zijn gegaan. Op elke wijnfles staat tegenwoordig een QR-code en een barcode. Deze kun je scannen en hierdoor kun je alle informatie vinden over je fles, als die maar niet ouder is dan 2005. Andere kant van dit verhaal is dat het tevens het middel is om wijn fraude tegen te gaan. 

Maar het kan nog een beetje hipper: actieve wijn labels. Via de Living Wine Labels app kun je je wijnlabel tot leven roepen. Treasury Wine Estates is de bedenker van deze nieuwe wijn-drink-ervaring. De app is al 1,3 miljoen keer gedownload. Ze claimen een paar dingen. Ten eerste dat je geniet moment van de wijn fors toeneemt. Ten tweede geeft men aan dat een hoogkwalitatief label, ook de ervaring van de kwaliteit van de wijn omhoog vergroot. Of ze op beide punten scoren weet ik nog zo net niet. Op een of andere manier hebben de labels een wat minder gezellig onderwerp: veroordeelden, zombies (gemaakt op basis van de serie’ the Walking Dead’) en criminelen. Meer wel echt superleuk om te testen en vooral ook om te delen. Ik heb er een paar voor jullie op een rijtje gezet. 

19 Crimes

Een wijnlabel uit Australië met van alles in hun assortiment van Chardonnay, Pinot Noir, Shiraz, Cabernet Sauvignon en verschillende blends. Elke fles heeft zijn eigen label met zijn eigen verhaal. Erg mooi gemaakt, bizar om te ervaren, maar ook wel een beetje spooky. Het zijn nou geen mensen met wie je een glaasje wijn zou willen drinken die op het etiket hun verhaal doen. Erg toegankelijke wijnen wat betreft smaak, voor elk wat wils en prijs. €6,50 (Hanos) en €9,99 (AH)

El Gringo (www.elgringo.wine)

is van Hammeken Cellars uit Spanje. Een moderne, innovatieve producer van Spaanse wijnen. Innovatief zijn ze zeker. Eén van hun rode wijn is volledig gewijd aan El Gringo. Een perfecte fles om te drinken bij een Western movie. Het verhaal achter de fles is ook zo uitgebreid beschreven op de site, dat ik verwacht dat Hammeken binnenkort nog wel Quentin Tarrantino gaat vragen er een filmversie van te maken. In ieder geval kun je het via de app al beleven. Het is een 100% Tempranillo based wijn met de geur en spirit van een western: zwarte kersen, aardbeien, vanille, geroosterde koffiebonen en chocola.   Te koop bij Hanos €7,95. 

Beringer Bros Bourbon Barrel aged Chardonnay

Wat een leuk filmpje hebben zij ervan gemaakt. Alsof je persoonlijk bij ze op straat staat, maar dan 150 jaar geleden. Helaas heb ik deze super interessante Chardonnay (een op bourbon-vaten gerijpte wijn) nog niet kunnen vinden in Nederland, maar hij klinkt heerlijk: rijpe abrikoos, vanille, toast met boter, de maak van appeltaart en vanille-ijs met wat karamel. Ik blijf zoeken!

Alle filmpjes zijn op de Facebook site van Wine Is Fun te vinden

Het is bekend dat veel mensen een fles wijn uitzoeken op het etiket. Of deze flessen nu gelijk staan met hoge kwaliteit…hmm vooralsnog kunnen ze wat mij betreft niet op tegen een mooi ouderwets etiket met een tekening van een chateau, maar een beleving is het zeker wel. Je verrast je wijndrink genoot er zeker mee en zorgt voor een goed verhaal achter de fles.