Olivier van St. Martinus 2018

Wist je dat Nederland inmiddels al meer dan 200 wijngaarden heeft. Er valt dus genoeg in ons eigen land te proeven. In mijn herinnering was de Nederlandse wijn wat hoog in zijn zuren en waren het meestal witte wijnen die hier gemaakt werden. Inmiddels heb ik mijn vooroordelen over de Nederlandse wijn al overboord gegooid. Maar dat Nederlands rood zo lekker kon zijn was een leuke verassing. Per toeval kwam Olivier van St. Martinus op tafel. Het restaurant in Limburg waar we met een groep mochten verblijven had ooit een wijnkaart met Nederlandse wijnen, maar vertelden ze: “omdat we de meeste toch niet meer op voorraad hebben, laten we de kaart maar niet meer zien”. De naam van het restaurant zal ik hier dan ook niet vermelden, want echt een goed verhaal was dit natuurlijk niet. Echter het kan niet zo zijn dat je in Limburg gaat eten en geen Limburgse wijn hierbij drinkt. De ober was het met ons eens en had nog wat flessen in de kelder liggen. Gelukkig maar, want wat ben ik blij dat ik deze wijn heb mogen ontdekken. 

De wijn is een blend van Monarch en Pinot Noir. De Monarch was voor mij een onbekende druif. Wat blijkt, dit is een recent in Duitsland ontwikkelde nieuwe soort, welke is ontstaan door middel van het kruizen van een Merzling en een Dornfelder. In Nederland is deze soort prettig omdat de druif resistent is tegen meeldauw. Ziektes die in ons vochtige klimaat een bedreiging vormen voor de oogst. De Monarch is niet alleen dus een sterke druif, maar zorgt ook voor een intens rode kleur en is verantwoordelijk voor de smaak van zwarte bes, framboos en kruidigheid.  Een mooie aanvulling op de bekende Pinot Noir. Olivier heeft 12 maanden mogen rijpen op eiken vaten. Het resultaat is een mooie rode wijn, met fluweelzachte tannines en hele fijne, frisse zuren. Super balans. Mix van braam, framboos, rode en zwarte kersen met tevens een kruidig karakter. In de neus en ook licht in de smaak wat natte bosgrond, zoals het bij een pinot noir hoort, maar wel erg subtiel allemaal. 

Iets over het huis St. Martinus. Het huis bestaat sinds 1988 en wordt inmiddels gerund door de tweede generatie wijnmakers: Stan Beurkens en zijn vrouw Nienke. De wijngaard is nu 19 hectare groot, verdeeld over verschillende percelen in Zuid-Limburg. Zij zijn naast het maken van wijn op een duurzame manier druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën in de wijnwereld. Wijnmaken 2.0 ….

Elk jaar kunnen ze extra handjes in deze tijd gebruiken. Je kunt je via de site opgeven om te helpen plukken. 

De wijn is voor €15,95 te koop via de eigen website van wijndomein Sint Martinus: https://wijngaardmartinus.nl/product/olivier-rood-2018/