Genevieve MCC Sparkling wine

Genevieve MCC te koop bij Winematers.eu vanaf €22,95

Genevieve MCC is een heerlijke Zuid-Afrikaanse vonkel wijn. De Zuid Afrikaanse benaming voor mousserende wijn. De wijn komt uit het gebied Bot River in Overberg. Pas sinds de jaren 80 is dit gebied bekend om zijn wijnbouw.  Het is het zuidelijkste en koelste wijngebied in Zuid- Afrika. Dit komt door de invloed van de Atlantische oceaan en de nabijheid van bergen. Je vindt hier dan ook met name Chardonnay, Pinot Noir en Sauvignon Blanc.   Een wijngebied dat bekend staat om zijn credo: “real wine made by real people”. Het ligt ongeveer een uur rijden ten zuiden van Stellenbosch. 

De wijnmaakster van Genevieve MCC is Melissa Nelsen. 

De ouders van Melissa brachten veel tijd door in het bruisende Parijs. Hun liefde voor de stad bracht hen ertoe om Melissa als tweede naam Genevieve te geven. Genevieve is namelijk de patroonheilige van Parijs en staat synoniem voor uitbundigheid en compromisloos optimisme. 

In eerste instantie wilde Melissa piloot worden, maar de wijn kwam op haar pad. Eigenlijk meer specifiek haar liefde voor bubbels. Ze besloot dan ook zich volledig toe te wijden aan het maken van de mooiste Blanc de Blanc. Op haar zoektocht naar de juiste wijngaard, kwam ze terecht bij Bot River en in 2008 produceerde ze haar eerste vintage. Haar initiële doel was om meer wijn te maken dan zij en haar vrienden zouden kunnen opdrinken in een jaar. Klinkt als gezonde doelstelling. De eerste 5500 flessen kwamen eind 2009 op de markt.  Inmiddels produceert ze jaarlijks zo’n 10.000 flessen. De druiven worden met de hand geplukt en worden als tros in zijn geheel geperst. Vervolgens rijpen ze tenminste 3 jaar op hun gist, voordat de disgorgement plaatsvindt. Er is nu ook een Zero Dosage lijn, welke zelfs nog een jaar langer heeft gerijpt. Dit kan alleen in een goed jaar, met perfecte rijping van de druiven zoals in 2012 en 2015. 

MCC is mousserende wijn die op dezelfde manier als Champagne gemaakt wordt, maar omdat de naam Champagne beschermd is, mogen de Zuid-Afrikanen sinds 1992 niet meer zeggen dat hun wijn via Methode Champagnoise is gemaakt, maar is de term MCC geïntroduceerd. Indien je MCC ziet staan op de fles weet je dat de tweede gisting op de fles heeft plaats gevonden en de wijn minimaal 12 maanden heeft moeten rijpen op de fles.  De regels voor de MCC zijn wat minder strikt dan voor het maken van Champagne. Er worden meerdere druiven toegestaan. Naast de drie ‘Champagne druiven,  zoals Chardonnay en Pinot noir en Pinor Meunier, mogen ook Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Pinotage gebruikt worden. De laatste twee zijn typisch Zuid Afrikaanse druiven. 

Genevieve Tasting notes: 

Erg bloemig in de neus. Delicate en genereuze bubbels met frisse aroma’s van groene appel, limoen, kamille, limoenbloesem, witte perzik en honingmeloen en brioche. Je proeft een beetje zoutigheid aan het einde, wat deze bubbelwijn volgens mij heel mooi laat samengaan met seafood. 

Food pairing advies van Melissa: Een grote verscheidenheid aan gerechten kan worden gecombineerd met fijne bubbels, maar hier zijn enkele van mijn favorieten!

Gekoelde Perziksoep, Champignonsoufflé, Butternut Squash Ravioli Met Bruine Boter Salie, Tonijn Taco’s,

& Limoen & Hazelnoot Makarons