Godello: super alternatief voor Chardonnay

Godello is een witte druif die zowel in Spanje als in Portugal voorkomt maar sinds kort als een soort verborgen geheim van Galicia in Noord West Spanje wordt gezien en snel populair aan het worden is. Net zoals alle druiven heeft ook deze druif meerdere namen en wordt hij Gouveio in Portugal genoemd en Agudelo in Frankrijk. Via DNA onderzoek blijkt hij familie te zijn van Verdejo

Men zegt dat de eerste Godello rond 1900 is aangeplant en deze druif was bijna uitgestorven in 1970 toen er nog maar een paar honderd wijnstokken waren overgebleven. Een project werd gestart om deze druif te redden en inmiddels is er nu 1000 hectare met Godello in Galicia aangeplant.  Je vindt de druif met name in Valdeorras, Ribeira Sacra en Monterrei, maar ook in Bierzo staat inmiddels Godello. De druif is genoemd naar zijn herkomst plek rondom het stadje Godella. 

De Godello is een kleine druif en groeit in kleine trossen. Hij is vroegrijp en doet het goed in de droogte. Wel gevoelig voor schimmel en meeldauw en botrytis.

Het typische smaakprofiel van deze druif is lemon en grapefruit en soms wat rokerige mineraliteit. Men zegt dat je het zout uit de zee kunt proeven. Het is een goed alternatief voor de Chardonnay drinker, omdat ook de Godello vele vormen heeft afhankelijk van de wijngaard waar deze heeft gestaan.  Net zoals Chardonnay dat kan doen is Godello ook een perfecte weerspiegeling van het terroir.  Jancis Robinson omschrijft het erg mooi: ‘Godello combines the structure of White Burgundy with the finesse of a juicily mineral grape’. Maar dan tegen een betere prijs (mijn eigen toevoeging ;))

De druif heeft wat minder aroma dan zijn beroemde regio genoot Albariño. Hij heeft wel meer body en zijn karakteristieke mineraliteit onderscheidt hem van de regio genoot. 

Meestal is de Godello op roestvrij stalen tanks gerijpt en gaat het richting een Chablis wat betreft smaakprofiel. Hij kan ook rijpen op zijn eigen gistcellen wat de wijn wat ronder maakt en wat meer body geeft, maar kan ook prima op hout rijpen. 

Aroma: Gele appel, perzik, grapefruit, lemon zest, peer, crushed gravel en zout

Droge witte wijn, met lichte body, medium-hoog zuurgraad en 13,5-15% alcohol. 

Vat je de druif samen dan is Godello mineraliteit en zuurheid. 

Tip: O Luar do Sil Godello Sobre Lías een wijn uit Valdeorras van het wijnhuis pago de los capellanes.