Gleugglich

        TOGETHER GLUEGGLICH  
  Everyone could use a little bit of luck right now.  
       And a snip of wine, too.

Gluegglich NV 

Loimer Glücckliches Weinland Österreich

12% alcohol

De bedoeling was om een mooie witte, zomerse wijn voor jullie uit te zoeken. Loimer is een wijnhuis bekend om zijn kwalitatief goede wijnen en Fred Loimer is ooit uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk. Dus tijd om deze, voor mij nieuwe fles, eens te proberen. Bij de eerste snuf aan het glas bleek echter dat dit een extreme ‘out- of-the-box’ wijn is. Het was echt even bijkomen, maar ook wel erg verassend en anders dan anders. Heerlijk op een warme zomerse dag, waarbij je iets verkoelends zoekt. 

Het is een non-vintage wijn uit Gumpoldskirchen wat vlak onder Wenen ligt. Een mooi wijngebied waar ik vroeger regelmatig met mijn grootouders bij de Heuriger een glas wijn met spa rood mocht drinken.  Deze biologische wijn is gemaakt volgens de techniek uit de 19 de eeuw. Destijds deed het druivenras en ook het jaar er niet zoveel toe. Verschillende druiven en verschillende jaren werden in de blend gedaan en zo is deze wijn ook gemaakt. Er is geen gebruik gemaakt van filtering of fining. Puur natuur, wat resulteert in de niet heldere, beetje neiging naar oranje wijn. Het is een wijn van Zierfandler (24%), Rotgipfler (7%), Riesling (20%) Chardonnay (33%), Traminer (6%) en Muskateller (10%). De druiven zijn met de hand geplukt en van een deel zijn de steeltjes verwijderd, maar niet van alles. De fermentatie heeft plaats gevonden deels op de schil in houten vaten en de wijn heeft ‘sur-lee’ 8-10 maanden mogen rijpen.  Alles bij elkaar heeft dit geleidt tot het ontstaan van een super complexe wijn. Vol primaire, secundaire en tertiaire smaken. 

De wijn is mooi goudgeel, niet helemaal helder en neigt zelfs beetje naar een oranje kleur. Hij is enorm uitgesproken in de neus. Een aroma van rijpe appels, appelmoes, sinaasappel, mandarijntjes, grapefruit, bittertje, lemon en thee. Je blijft maar steeds nieuwe dingen ruiken. De smaak is al even uitgesproken en verrassend. Hij lijkt best wat alcohol te hebben, maar dat blijkt wel mee te vallen (12%). Dit kom misschien door de stevige body. Er ligt echt een gewicht op je tong. Heerlijk frisse zuren, neigt eigenlijk naar fruitig bier, grapefruit, beetje gist smaak, lange afdronk, kleine tinteling. 

Ik had hem gevonden bij de Gouden Ton (€13,95), maar online via de website van Loimer zelf is deze voor €10 euro te koop. https://www.loimer.at/en/shop/gluegglich-nv/

Via de website van Fred Loimer en Andrea Gillinger kun je zelfs een “gluegglich” pakket bestellen. Alleen van de omschrijving wordt je al vrolijk.