The Battle: Syrah versus Syrah versus Shiraz

No 1: Een Syrah van Domaine Bernard Gripa uit de Rhône uit 2016

Domaine Gripa is een familiebedrijf, waar zoon Fabrice inmiddels de scepter zwaait. Het domaine is genoemd naar zijn vader Bernard. Vader Bernard bracht zijn eerste flessen op de markt in 1974. Deze familie staat inmiddels in de top 3 van de appellation Saint-Joseph. Een goede wijn dus. De kwaliteit en stijl evenaart de wijnen uit de veel duurdere Hermitages die in de buurt liggen en waarbij de wijngaarden op dezelfde bodem liggen.  De wijngaarden van Domaine Gripa liggen in Saint-Joseph en in Saint-Péray. De wijngaard in Saint-Joseph ligt op de steilste heuvel in Mauves. De bodem bestaat uit graniet en kalk. De granieten bodem geeft de wijn intense en spicy aroma’s. Omdat de heuvels zo steil zijn, moeten al het werk in de wijngaard inclusief het oogsten van de druiven met de hand gedaan worden.  Deze wijn is een 100% Syrah, maar toch een blend omdat de druiven afkomstig zijn van wel 15 verschillende percelen rondom Mauves. 30% van de steeltjes hebben 2-3 weken mee mogen fermenteren.  De wijn heeft vervolgens 12 maanden op eiken mogen rijpen. 

Het is een donkerrode wijn met in de neus tonen van zwart fruit, zoethout en viooltjes. De smaak is die van donker fruit, bosgrond, een pepertje, soepel, medium body, een mooie complexiteit, met iets ruwe tannines. Globaal genomen staan de wijnen van Gripa bekend om finesse, frisheid en zeer zachte tannines. Het alcoholgehalte is 14% maar dat valt niet op in deze wijn. Mooi in balans met alle andere aroma’s. 

2015 was voor Syrah een top jaar in de Noord-Rhône. Erg warm en hierdoor ontstonden er volle, stevige wijnen met nog wel een goede zuurgraad. Al met al wijnen met de potentie om oud te worden. Mensen beweren dat deze wijnen zich waarschijnlijk geschiedenis gaan schrijven. Deze fles komt uit 2016, een jaar met een wat langer groeiseizoen, waardoor de druiven volledig konden rijpen. Men zegt dat dit jaar iets klassieker is en ook hele mooie wijnen gaat geven. Het grootste verschil tussen 2015 en 2016 is het tannine structuur. 2016 is wat zachter en eerder drinkbaar. 2015 nog even laten liggen. 2017 lijkt een wat minder jaar te worden met met name een slecht voorjaar, waardoor verlies van volume, tevens weinig regen en een warme augustus maand. Ondanks dit is men in Saint-Joseph positief. Mauve had er minder van te lijden gehad. 

2017 is te koop bij Okhuysen voor €33,90. Deze heeft weer een hele andere aroma beschrijving, dus de moeite waard om ook te proberen. 

No 2. Een Syrah van Staete Landt 2015 uit Marlborough, Nieuw-Zeeland

Toen Abel Tasman in 1642 New Zeeland ontdekte gaf hij het de naam Staete Landt: Land ontdekt ter ere van de Gouverneur van de Nederlandse Republiek. Uiteindelijk is de naam toch verandert in New Zeeland, maar Staete Landt is nu een naam van een emerging wijnbedrijf, gerund door Ruud Maasdam en zijn familie. Ruud emigreerde in 1996 naar Nieuw-Zeeland om zijn eigen wijndomein te starten. Elke wijngaard die hij heeft, heeft zijn eigen specifieke wijnstijl. De regio is een oude rivierdelta en heeft dus een complexe en variërende bodem van klei, leem, slate en zand, maar per wijngaard probeert hij de bodem redelijk identiek te houden om een wat constantere stijl te creëren. Alles wordt met de hand geplukt, wat in de Malborough regio niet erg gebruikelijk is.  Zijn Sauvignon, genoemd naar dochter Annabel is recent uitgeroepen één van de beste tien wijnen van Nieuw-Zeeland. Het verhaal gaat dat Arie de naam van de zoon van Ruud is en dat hij nu de strijd mag aangaan om de beste Syrah in Nieuw-Zeeland te worden. 

De Staete Landt Arie Marlborough Syrah 2015 heeft een aroma van zwarte kersen, bramen, spices, witte peper, donker rijpe pruimen, laurierblad and zoethout. Het is een mooi gebalanceerde wijn, complex en typisch een cool climate Syrah. Ook 13,5% alcohol en de prijs is rond €20 euro. Gekocht bij Okhuyzen. 

No 3. Kruger Family wines, The Forgotten Vineyards, Shiraz 2016

Deze wijn mocht ik laatst proeven op een mooie wijnproeverij van het Kruger huis. De Shiraz was de laatste van het rijtje en een top afsluiter. Hoewel Shiraz bekend staat om zijn hoge alcoholpercentage, heeft deze van de Forgotten Vineyards maar een percentage van 13,5%. Dit komt omdat de wijngaarden in Stellenbosch wat koeler zijn. De bodem bestaat uit graniet, wat volgens de wijnmaker Johan Kruger het geheim is van hun mooie wijnen. De wijn heeft een jaar op Frans eiken mogen rijpen. Hij omschrijft deze Shiraz als een feminine stijl, welke een beetje naar Pinot Noir neigt of te vergelijken is met een Noord Rhône Syrah. Het levert een hele mooie zachte en volle rode wijn op vol rood en met name zwart fruit, specerijen en elegante zuren. Trouwens een top prijs-kwaliteit verhouding, want deze fles kost €8,95 bij Okhuyzen. 

De battle is unaniem gewonnen door de Syrah uit zijn geboorteplaats de Rhône van Bernard Gripa. Dit vanwege zijn iets meer complexiteit en subtiele gelaagdheid. Echter, de Shiraz van de Kruger family is wel een topper wat betreft prijs-kwaliteit en super toegankelijk. Dus misschien het beste om de battle zelf aan te gaan. 

Wil je meer over de Shiraz of Syrah weten, kijk dan onder het kopje “De Druif” op de website van wine-is-fun.com