Trentino

Dit wijngebied wordt vaak samen genoemd met Alto Adige. Beide gebieden werden onderdeel van Italië in 1919. Trentino is met name Italiaanstalig en Alto Adige is Duitstalig.

Meer dan 70% van het gebied ligt boven de 1000 meter boven de zeespiegel en 20% ligt zelfs op 2000 meter. De wijngaarden vind je met name in de lager gelegen gebieden.   

Trentino is met name bekend om zijn witte wijnen. Denk aan Pinot Grigrio, Chardonnay en Müller Thurgau, meestal zonder houtrijping.  Je vindt er ook rood van Teroldego, Merlot en Marzemino. 805 va de wijnen wordt gemaakt via een coöperatief. 

Geografie

Trentino ligt aan de voet van de alpen en heeft een gematigd continentaal klimaat met koele invloeden. Dagtemperaturen kunnen hoog zijn door de beschermende werking van de alpen tegen de wind en de dempende werking van het Gardameer. Er zijn grote dag/nacht verschillen door de koele lucht die van de bergen naar beneden komt in de nacht. Hierdoor behoudt de druif zijn frisse zuren en wordt het groeiseizoen verlengd. De wijngaarden hogerop moeten met de hand bewerkt worden. 

Druiven

75% van de aanplant is wit. Volgens regels is de maximale yield voor wit 100 hl/ha en voor rood 90 hl/ha.

Volgens de DOC Trentino zijn er 10 witte druiven toegestaan, die als een singel variety gebotteld mogen worden en 9 zwarte druivenrassen. Er zijn veel internationale rassen  en enkele lokale rassen zoals Teroldego (zwarte kers), Marzemino (rode kers) en Lagrein (rode kers en pruim). Allemaal druiven die vigoureus zijn, mid- tot laat rijpend, diepe kleur aan de wijn geven en medium tannines. 

No 1 druif: Pinot Grigrio 32%

No 2 druif: Chardonnay 27%

No3 druif:  Muller Thurgau 10%

No 4 druif: Teroldego 7% 

No 5 druif: Merlot 5%

No 6 druif: Marzemino 3%. 

Teroldego: Bijnaam zwarte kers. De meest voorkomende zwarte druif in Trentino. Vroeger werd deze op pergola’s gevonden om de opbrengst te verhogen. Nu zie je meer Guyot. Deze soort is het minst gevoelig voor meeldauw. De beste wijnen komen uit Teroldego Rotaliano DOC waar er een zandgrond is met gravel in het noorden van Trentino. Helaas mag deze meest aangeplante druif niet als Trentino DOC gebotteld worden en moet dit onder de naam Vini delle Dolomiti IGT. 

Marzemino: Bijnaam de rode kers. Erg gevoelige druif voor botrytis en meeldauw. Vroeger ook op pergola’s te vinden nu als cordon. De beste wijnen komen uit Ziresi waar er veel zon is en een rijke kalk/klei bodem.

Lagrein: Bijnaam rode kers en pruim. Deze druif heeft warmte nodig en veel zon. Soms is hij wat bitter, wat met houtrijping gemanaged kan worden. De wijn heeft een donkere kleur en wordt ook voor rosé gebruikt. 

Moscato Rosa: dit is familie van de Muscat druif en geeft zoete wijnen met roos aroma. Hij is moeilijk om te laten groeien, ziektegevoelig. Vaak gebruikt voor appassimento stijl en druiven worden laat geplukt. 

Nosiola: dit is een witte druif die in de vallei van de meren groeit. Dit is het warmste gebied en heeft een sub-continentaal klimaat. Het maakt bijzondere witte wijnen met een hazelnoot smaak. 

Viniculture

De meest witte wijnen worden voorzichtig geperst en gerijpt in roestvrij staal op lage temperaturen. Doel is primaire fruitaroma’s behouden. Soms voor de topwijnen is wat houtrijping gebruikt. 

Rood vind je in twee stijlen: een fruity stijl met medium body en medium tannine door maceratie op de schil voor 5-7 dagen. Een deel krijgt een maceratie van 1-2 weken en rijpt op kleine houten vaten vaak van nieuw eiken. Deze wijnen hebben meer fruitaroma en dus vanille en kruidigheid. 

Wijnregels

Trentino DOC:

– Bianco moet 80% van Chardonnay of Pinot Bianco zijn. 

– Rosso: single variety of een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenère en Merlot. 

– Een single variety wijn moet tenminste uit 85% van de genoemde druif bestaan. 

– Je mag een blend van twee soorten maken. 

 Er wordt rosé gemaakt die Rosato of Kretzer wordt genoemd. 

Wijn business

Gemiddeld hebben wijnboeren 1.2ha. Hierdoor werken ze vaak samen in coöperaties. De grootse coöperatie is Cavit. Het gebruikt de druiven van 4500 boeren. Cavit maakt 60% van alle wijn in Trentino. Ze maken 65 miljoen flessen per jaar. Ze zijn gestart in 1950 en hadden als doel het promoten van Trentino wijn en het steunen van de lokale wijnhuizen.  Inmiddels is 80% van wat ze maken voor de export en sparkling wijn vormt een groot aandeel. Ze hebben nu zelf 10 wijnhuizen in eigendom. In 2018 was er in Trentino 7067 hectare aan wijngaard. 

Verschil Trentino en Alto Adige

  1. Trentino ligt meer in het zuiden en men spreekt er Italiaans. Alto Adige ligt meer in het Noorden en men spreekt er Duits.
  2. Beide gebieden hebben geen DOCGs. Er zijn samen 9 DOCs en 4 IGPs. 
  3. In Alto Adige vindt je met name Schiava en Lagrein en Teroldego is de druif van Trentino. 
  4. Ze hebben allebei hun eigen DOC: Trentino DOC en Alto Adige DOC. 

De regels van de DOCs zijn net iets anders:

 Alto Adige DOCTrentino DOC
WitMin 75% chardonnay, pinot bianco of pinot grigrioMin 80% chardonnay of Pinot Bianco. Voor superior 85% en dan is ook Grigrio toegestaan
WitAndere soorten toegestaan en dan min 85%Andere soorten toegestaan en dan min 85%
WitRiserva min 2 jaar rijpingRiserva min jaar
RoodVeel soorten toegestaan, min 85%Veel soorten toegestaan, min 85%
RoodRiserva min 2 jaarRiserva min 2 jaar
RoseMin 20% pinot nero voor roséMin 85% Lagrein 
SparklingMin 20 mnd rijping waarvan 15 mnd sur lee.  
 Wijnen vaak door familiebedrijven gemaaktWijn vaak door coöperatie gemaakt
 Export mn naar Duitsland en OostenrijkExport mn naar Amerika. 
  3 inheemse druiven: nosioloa, teroldego en Marzemino.