Gamay

Gamay Taste

De eerste beschrijving van deze druif stamt uit de 14de eeuw en hij vindt zijn oorsprong in het plaatsje Gamay, dat in de buurt van Beaune ligt. Het is een druif die aromatische rode wijnen met een lichte kleur en weinig tot medium body wijnen maakt, maar wel met opvallend frisse zuren. Hij lijkt wat betreft smaak en kleur een beetje op de Pinot Noir en dat klopt ook, omdat de druiven familie van elkaar zijn. Uit DNA is gebleken dat de Gamay druif een kruising is van Pinot Noir en de Oostenrijkse inheemse druif Heunisch Weiss. Dus ook niet raar dat je Pinot Noir en Gamay allebei in de Bourgogne vindt. Hij groeit wat makkelijker dan Pinot Noir druif en rijpt wat eerder. Daarnaast is hij wat minder gevoelig voor ziektes. Een druif die dus redelijk makkelijk voor hoge opbrengsten kan zorgen. 

De soort die gebruikt wordt in de Beaujolais heeft als bijnaam black Gamay with white juice. Dit om hem te onderscheiden van andere Gamay soorten en het refereert naar het feit dat deze druif net zoals Pinot Noir een kleurloos sap geeft. 

In 1395 vond de Hertog Filips de Stoute echter dat deze druif verbannen diende te worden uit de Bourgogne onder het mom dat deze druif slecht was voor de gezondheid. In deze periode was er net een uitbraak van de pest en mensen dachten dat dit te maken had met het drinken van deze wijn. Hij drinkt zo makkelijk weg dat je er misschien wel snel te veel van neemt en dit veroorzaakte Bourgogne een slecht imago. Het verhaal gaat ook de ronde dat hij de wijnen zelf niet lekker vond. De werkelijke reden heeft mogelijk te maken met het feit dat deze wijn een concurrent vormde voor de Pinot Noir, die exclusiever was en waar je meer geld voor kon vragen. Gevolg is in ieder geval dat de Gamay druif naar het zuiden verdween en nu de meest aangeplante druif in de Beaujolais vormt. 98% Van de aanplant hier is Gamay en de druif doet het hier eigenlijk veel beter dan hoger op in de Bourgogne vanwege de granieten bodem in de Beaujolais. 

Gamay wijnen zijn geliefd om hun fruitige, kersen en frambozen smaak met wat subtiele aardse tonen. Het is een mooi alternatief voor mensen die een keer iets anders willen drinken dan Pinot Noir

Vaak wordt de beaujolais wijn, die meestal 100% van Gamay druiven is gemaakt, geassocieerd met een bananen of snoepjes aroma. Dit heeft te maken met het vinificatie proces. Door gebruik te maken van carbonic-maceration; wat betekent dat je de druiven in zijn geheel in een vat doet met Co2 erbij en dit afsluit van zuurstof, start je een intracellulair fermentatieproces. De druif gaat zelf in zijn vrucht suikers omzetten om te overleven. Hierbij komt CO2 vrij wat leidt tot het barsten van de druif. Ook barsten de druiven onderin het vat door het gewicht van de druiven die erboven liggen. Als de sappen vrij komen kunnen de gisten die op de schil van de druif zitten de fermentatie overnemen. Door deze manier van fermentatie komen de fenolen die aanwezig zijn in de druif tot uiting, wat dus leidt tot de enorme aroma explosie van fruit, kers en bubblegum.

De druif houdt van cool-climate gebieden en heeft een voorkeur voor granieten bodem of een zanderige bodem. 

De wijn is licht rood van kleur en wordt gekenmerkt door een aroma van veel fruit (kers en framboos), bloemen (viooltjes) met een aardse ondertoon en ook een laag tannine en alcoholgehalte, maar wel een medium + zuurgehalte. 

Over het algemeen is de trend nog steeds in de rode wijnwereld dat mensen een donkere rode wijn willen met een hoog alcoholgehalte. Dit maakt de Gamay wijnen niet zo populair buiten Europa. In de jaren 70 is er wel een wijnmaker geweest die Gamay op de kaart heeft proberen te zetten in Napa Valley en ook in Australië wordt door Beechworth een mooie Gamay gemaakt. 

Door zijn lage tanninegehalte en zijn hoge zuurgraad gaat een wijn gemaakt van Gamay heel goed met bijna al het eten. Het kan bij kip, vis en lam. Heerlijk om een glas Gamay bij pasta met rode saus of bij paté te drinken of schenk hem eens bij een borrelplank met vlees. 

Door zijn lage tanninegehalte is de wijn makkelijk te drinken, maar heeft deze weinig potentie om te rijpen op de fles. Dit geldt met name voor de Beaujolais nouveaux wijnen. De wijnen van de Beaujolais cru huizen hebben zeker wat potentie om ouder te worden. 

WSET samenvatting:

Reminder: Medium Fruit, Medium – tot medium Body, Laag tannine, Medium + zuurgraad en Medium – alcohol

Soil: granite and sandy, schist and limesstone

Characteristics: early ripening, high yielding

Where: Typical Beaujolais. Other areas are Switserland, Canada, Turkey and Italy. 

Aroma: cherry, rasferry, violets, earthy, mushrooms, banana

Climate: cool-moderate

www.thegrapegrind.com