Roussanne: spannender dan Viognier?

Als bendewijn lid via Jislaakwijnen word ik om de paar maanden verrast door mooie, nieuwe wijnen uit Zuid-Afrika. In de laatste box zaten twee flessen van Voor-Paardenberg gemaakt door het wijnhuis Ahrens, die bestaan uit 100% Roussanne.  Een slok van deze wijn was super en daarna volgden er dus meer. De wijn doet denken aan een Viognier met het volle mond gevoel en het waxachtige, maar de wijn heeft een opvallend fris en hoog zuurgehalte. Dit maakt hem dus weer volledig anders dan een Viognier. 

Reden om me eens in die mysterieuze druif te verdiepen. 

Als je zegt Roussanne, dan zeg je Noord-Rhône. Het één van de meest belangrijke witte druivensoorten in deze regio. De druif komt hier ook van oorsprong vandaan en vandaag de dag vind je hier nog steeds dat hij een belangrijke bijdrage levert in de appellations Hermitage, Crozes-Hermitage en Saint-Joseph. Het is geen gemakkelijke druif om te verbouwen. Het is een druif die van warmte houdt en van het continentale klimaat. Is het te koud dan zal hij niet goed rijpen, waardoor je het risico loopt dat de zuurgraad te hoog is. Hij houdt ook niet echt van wind of van droogte. Te veel hiervan heeft gelijk een negatief effect op de opbrengst. Ook in het vinificatie proces is het een lastige druif, want hij is gevoelig voor oxidatie. Dus na het plukken moeten ze gelijk en voorzichtig verwerkt worden en tijdens het rijpingsproces is dit ook een punt om in de gaten te houden. Voordeel is dan wel weer dat de druif prima op stainless steel vaten kan rijpen, maar ook op eiken vaten mooi oud wordt. Men zegt wel dat je de wijn of vroeg of pas na een paar jaar rijping moet proeven. De periode ertussen zijn de aroma’s niet goed te onderscheiden. 

De naam komt van het Franse woord Roux: wat refereert naar de roodbruine kleur van de druiven als ze rijp zijn. Ze zien er ook echt heel herkenbaar uit met die gespikkelde roestige vlekken. Het is een nobele druif die wijnen maakt met veel aroma, een stevige body en een goede zuurgraad. Hij is daardoor een ideale sparringpartner van onder andere de Marsanne druif. Deze twee worden vaak samen gebruikt. Marsanne zorgt voor body, kleur en aroma en Roussanne geeft delicaatheid, finesse, bloemen en acidity. 

Dominant dus aanwezig in het Noord Rhône gebied en een stuk minder aanwezig in het zuidelijke Rhône gebied. Echter, Roussanne is wel één van de toegestane witte druivensoorten in Chateauneuf-du-pape. 

Roussanne kom je niet vaak alleen in de fles tegen. Deze wijn van de Ahrens family bewijst dat dat eigenlijk zonde is. Wat een mooie, vol aromatische druif. Hier hoeft niets anders bij om het complexer te maken. 

Samenvattend een druif die verantwoordelijk is voor een glas bomvol, afhankelijk van de oorsprong en het rijpingsproces, aroma van verse bloemen, peer, kruidenthee, kamille, bijenwas en noten en toast. 

Naar mijn mening veel complexer en spannender dan een Viognier, door de verassende frisse zuren en het meer bloemige, kruidentuin karakter. 

Samenvatting Engels

Reminders: Full body white wine with high acidity. Makes powerful white wines, rich and the wines can have a silky, oily  texture. Flowery herbal tea. Compared to Viognier its aroma is more wilder,  more wildflowers like acacia, gardenia and jasmine. The herbal tea is also typical for Roussanne. There is a typical acidic punch after the first zip. This high acidity makes it a good grape to blend. 

Soil: Stony, Alluvial, limestone deposits, hillside drainage

Characteristics:   Late ripening variety and gives irregular yields. Wind during ripening will decrease yields.  If picked unripe the wine can have a high acidity.  It requires warm, sunny conditions, continental climate are optimal for ripened. When ripe the berries are gold, copper tinted. Roux is French for reddish-brown. The colour of the berries when ripens red-brown.  It can be fermented in large and small oak vessels or in stainless steel. It has a good potential for aging. Either drink young or after a few years of aging. Not in-between.                                  

Risk: Can easily develop mildew and rot, Needs warmth for full ripening. Oidium.  It has poor resistance to drought and wind. It has a small size grape and grows in compact bunches, thighs clusters do not allow much air, so rot is a risk. Once picked, the grapes oxidize quickly

Where: In Chateaûneuf du Pape, Roussanne is one of six white wine grapes allowed by AOC rules. It can account for 80-100% of the wine here. Northern Rhone: this is the origin of the grape. Roussanne is often blended with Marsanne. Itis a perfect pair. Marsanne adds the fat, richness, oily texture and sweetness and Roussanne brings acidity, elegance and aromatic complexity to the wine. It can also be found in Provence and Languedoc-Rousillon where it is sometimes blended with Chardonnay. In the 80s Randall Graham illegally smuggled Roussanne cuttings from Chateaûneuf du Pape and planted them in California. These appeared to be Viognier grapes. Roussanne is popular in Sonoma. Globally there is more planting now in Washington, Australia, South Africa and Israel

Aroma: Pungent aroma of fresh flowers, peaches, herbs, pears, spice, roasted nuts and hints of pepper, herbal tea, lemon, apricot, beeswax, chamomile, brioche.