Het is tijd voor asperges en de winnende aspergewijn van 2021

Silvaner & Riesling van het Weingut Ch.W. Bernhard

Deutscher qualitatswein

Trocken

Elk jaar maakt het Brabants Aspergegenootschap leuke beslissingen. Dit genootschap bestaat al ruim 25 jaar en heeft ten doel de Brabantse aspergecultuur te promoten. Op hun website vind je alles wat je over asperges wil weten. Zo weet ik nu dat de eerste asperges twee dagen geleden zijn gestoken op 20 maart te Bavel. Het aspergeseizoen 2021 is dus officieel begonnen. Het genootschap kiest naast de beste aspergeham en het beste aspergerestaurant ook de beste aspergewijn. Dit jaar is dat de bovengenoemde wijn van Weingut Bernhard geworden. Een blend van de Silvaner en de Riesling druif. Het proefpanel kreeg 30 wijnen blind te proeven en hadden geen enkele kennis over de wijnkopers. 

Deze wijn is een een blend van twee van Duitsland meest klassieke druiven. Riesling staat bekend om zijn gave om een terroir goed tot expressie te brengen en op de wine-is-fun site kun je twee andere stukken vinden over het mooie en verassende karakter van deze zwaar onderschatte druif. Silvaner is minder bekend, maar heeft het voordeel dat de druif goed gedijt in gebieden waar Riesling dat wat minder doet. Lange tijd was de Silvaner de meest aangeplante witte druif in Duitsland. Nu staat deze naast de Riesling en de Müller-Thurgau nog steeds op een derde plaats. Niet zomaar een druif dus.  De combinatie van beide druiven levert een wijn op met een mooie zuurgraad met fruittonen en vaak wat bloemen tonen en een mineralig karakter. Silvaner staat van zichzelf al bekend als aspergewijn, maar heeft veel meer te bieden. Hij doet het goed bij alle groentegerechten. Riesling heeft zoveel gedaantes, van een hoog zuur gehalte wijn tot een zoete dessertwijn, maar over het algemeen staat deze bekend om zijn frisse zuurgraad en citrussmaken. Weet dat niet elke Riesling naar petroleum smaakt! 

Deze wijn gaat naast het feit dat hij dus super matcht met asperges ook heel mooi samen met zalm. Dus, wil je, in plaats van ham eens wat anders bij de asperges eten dan is dit een mooie optie. De hoge zuurgraad, van met name de Riesling  combineert goed met het zoutige van de zalm. Daarnaast zijn de  citrus en lime aroma’s ook een mooie aanvulling op de zalm. Zalm eet je immers met citroen. Hoeveel lekkerder als dat al in je glas zit.

De wijn heeft een mooie balans, frisse zuurgraad, inderdaad een lemon en lime aroma, met iets nectarine, vleugje perzik en wat grapefruit. Er zit iets ziltigs in en een mooie bloemigheid.  Een kleine filmlaag op de tong maakt dat hij het nog eens extra mooi doet bij de zalm. 

Al met al een hele mooie wijn voor ook nog eens een hele mooie prijs.  Hij is te bestellen voor  €7,25 via de website  www.tirebouchon.nl