Godello

Godello is een witte druif die zowel in Spanje als in Portugal voorkomt maar sinds kort als een soort verborgen geheim van Galicia in Noord West Spanje wordt gezien en snel populair aan het worden is. Met zoals alle druiven heeft ook deze druif meerdere namen en wordt Gouveio in Portugal genoemd en Agudelo in Frankrijk. Hij blijkt familie te zijn van Verdejo

Men zegt dat de eerste Godello rond 1900 is aangeplant en bijna was uitgestorven in 1970 toen er nog maar een paar honderd wijnstokken waren overgebleven. Een project werd gestart om deze druif te redden en inmiddels is er nu 1000 hectare met Godello.  Je vindt de druif met name in Valdeorras, Ribeira Sacra en Monterrei, maar ook in Bierzo vind je nu Godello. De druif is genoemd naar zijn herkomst plek rondom het stadje Godella. 

De Godello is een kleine druif en groeit in kleine trossen. Hij is vroegrijp en doet het goed in de droogte. Wel gevoelig voor schimmel en meeldauw en botrytis.

Typische smaak profiel is lemon en grapefruit en soms wat rokerige mineraliteit. Men zegt dat je het zout uit de zee kunt proeven. Het is een goed alternatief voor de Chardonnay drinker, omdat ook de Godello vele vormen heeft afhankelijk van de wijngaard waar deze heeft gestaan.  Net zoals Chardonnay dat kan doen is Gordello ook een perfecte weerspiegeling van het terroir.  Jancis Robinson omschrijft het erg mooi: ‘Godello combines the structure of White Burgundy with the finesse of a juicily mineral grape’. 

De druif heeft wat minder aroma dan zijn beroemde regio genoot Albariño. Hij heeft wel meer body en zijn karakteristieke mineraliteit. 

Meestal is de Godello op roestvrij stalen tanks gerijpt en gaat het richting een chablis. Hij kan ook rijpen op zijn eigen gistcellen wat de wijn wat ronder maakt, maar kan ook prima op hout rijpen. 

Aroma: Gele appel, perzik, grapefruit, lemon zest, peer, crushed gravel en zout

Droge witte wijn, met lichte body, medium-hoog zuurgraad en 13,5-15% alcohol. 

Vat je de druif samen dan is Godello mineraliteit en zuurheid. 

Tip: O Luar do Sil Godello Sobre Lías een wijn uit Valdeorras van het wijnhuis pago de los capellanes.