Pinot Noir van Bernardus

Santa Lucia Highlands, Carmel Valley, Californië

Enkele jaren geleden hadden we met de wijnclub een pinot noir proeverij. Het ene glas, met de smaak van bosgrond en natte hond na de ander kwam voorbij, en niemand van ons werd er echt heel blij van. Nu is de pinot noir één van mijn favoriete druiven. Zeker deze van Bernardus. Wat een kado om alleen al aan te mogen ruiken. Deze fles mag dus niet ontbreken in het lijstje van tips. 

Aromas van rood fruit, erg kruidig, met name ook in de neus. Daarnaast het typische aardse karakter van de pinot noir, maar erg mooi in balans met de andere smaken. Tikje vanille zit er in en ook iets drop smaak. Tannins zijn zacht en prettig.

Deze pinot noir is natuurlijk een mooie match met rood vlees en wild. Echter je kunt hem ook goed drinken bij pasta en bij kaas.

Bij Bernardus worden de druiven met de hand geoogst. Vervolgens heeft er nog een malolactische gisting plaats gevonden, waardoor de zuren wat zachter worden. De rijping is op edelstaal. Interessant weetje is dat de founder van Bernardus de Nederlandse oud coureur Ben Pon is. In 1992 begon hij een eigen wijngaard in Californië. Bekend om zijn Chardonnay, Sauvignon blanc en dus de Pinot noir. De Pinot noir druiven groeien op Ingrid’s Vineyard, welke in 1999 is aangeplant en is genoemd naar zijn vrouw. Vanwege de ligging dicht bij de Pacific oceaan is het een ideale wijngaard voor de pinot noir druif. Ochtend mist zorgt voor koelte en ook de dagtemperaturen zijn daar niet erg hoog. Een koel klimaat met maritieme invloeden en relatief droge zomers. De bodem bestaat met name uit graniet. Om balans in de wijn te krijgen gebruiken ze vier verschillende rootstocks en zes verschillende wijnstok klonen. Inmiddels is het bedrijf ook deels in handen van Robert van der Wallen.

Bernardus pinot noir is redelijk makkelijk te vinden en op verschillende plekken wel te koop. Prijs rond de €22.

Het flagship van Bernardus staat nog op mijn whishlist: een bordeaux achtige blend van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot en petit Verdot. Volgens kenners ook een kado om te mogen drinken.