Chateâu Mourgeus du grès costières de Nîmes Galets rosés 2019

Rosé uit de Rhone 2019 maar 2018 is mogelijk nu nog lekkerder 😉

€9,95 Noordmanwinkel.nl

In April jl. is deze rosé door Onno Kleyn in de Volkskrant uitgeroepen tot beste rosé of zoals hij dat noemt: ‘de lekkerste omfietswijn’ van 2020. Nou werkt zo’n uitspraak bij mij eigenlijk alleen maar tegengesteld, zeker omdat veel wijnen van Onno een 9 krijgen en ik nooit helemaal zeker weet of er geen kleine commerciële bias op de achtergrond meespeelt in de beoordeling. Komt er ook nog eens bij dat ik niet echt een rosé liefhebster ben, dus ik was niet van plan om hem te gaan proberen. Echter, deze wijn kwam dankzij een online wijnproeverij georganiseerd door La Bordelaise op mijn pad. Ik kon er dus niet om heen. Het was de verassing van de avond. Niet alleen voor mij, maar ook voor mede niet persé rosé liefhebbers om mij heen. 

De rosé is gemaakt van Shiraz, Grenache en Mourvèdre druiven. De wijn wordt gemaakt volgens de saignée methode. De druiven zijn eerst licht gekneusd en vervolgens hebben de Shiraz en Mourvèdre druiven twee uur koude maceratie gehad en de grenache druiven hebben vier uur mogen weken. Hierdoor heeft de rosé wat meer kleur dan tegenwoordig hip and happening is, maar het maakt de wijn, naar mijn smaak wel een stuk lekkerder. Door de inweking heeft deze wijn, voor een rosé veel body. Er is een heerlijke fruitsmaak in de vorm van wilde bosaardbeien, framboos en een beetje appel. Ondanks het fruit zijn er frisse zuren en heeft hij best een lange afdronk. Licht mineralig tintje en een wit pepertje. 

Deze wijn is veel meer dan alleen als slobberwijn op het strand. Hij gaat mooi samen bij een salade of zomers gerecht met koud vlees of kreeft of krab of kan zelfs samen met de bbq.  Tip van onze wijnexpert Yvo is om de wijn na openen gewoon nog 1-2 dagen te laten liggen of wil je hem gelijk drinken, dan even te decanteren. Hij komt dan nog beter tot zijn recht. 

Het Château Mourgues du Grès en het wijndomein van François en Anne Collard ligt in het Rhône gebied en zoals de naam van het domein (Costières de Nîmes) al doet vermoeden ligt het vrij in het zuiden vlak bij de stad Nîmes. Op het etiket staat een zonnewijzer getekend met de tekst Sine Sole Nihil. Als ik me dan bedenk hoe de zon mij de afgelopen weken door deze Corona periode heeft gesleurd kan ik dit alleen maar beamen. Niets zonder zon. De wijngaarden worden bedekt met grote kiezelstenen en rolkeien (grès). Deze absorberen overdag de zonnestralen en geven dan ’s nachts de warmte af. De Mistral zorgt voor koele wind vanuit het noorden door de Rhône vallei richting Middellandse zee. François en Anne werken biologisch. Schapen grazen tussen de wijnranken om het onkruid te wieden en tijdens het vinificatie proces wordt nauwelijks sulfiet gebruikt of gefiltreerd.