Een Oranje Natuurlijke wijn van Eymann

Eymann MDG #6  Gewürztraminer trocken uit de Pfalz. 13%

Dit is een kadootje al in je glas wat betreft de kleur. Mooi oranje, bijna amber van kleur. Een aroma van sinaasappel en sinaasappelschil, maar het doet je ook denken een wit biertje. In de smaak aroma van grapefruit, orange, appelmoes, marmelade, weer dat wit biertje en een bittertje van amandelen. Echt even wennen, maar zo anders dan dat wat we gewend zijn en door de volle aroma en de body perfect voor het voorjaar.

Iets over de wijngaard van Eyman.

Het wijnhuis ligt in het midden van de Pfalz in het dorpje Mittelhaardt en is een 3de generatie familiebedrijf.  Het huis is gestart in 1961 en sinds de jaren 80 richten ze zich op organische viticulture en gebruiken biodynamische principes. Dit betekent dat er met de hand wordt geplukt en de fermentatie is op basis van natuurlijke gisten, die stoppen met de fermentatie wanneer ze er zelf klaar mee zijn. Hun focus ligt met name bij Riesling en Pinot Noir, maar ze maken dus ook een mooie 100% gewürztraminer.   

De bodem van de Mandelgarten wijngaard, waar deze Gewürztraminer druiven mogen groeien is een zware, kalkrijke lössbodem. De lössbodem is typisch ovor de Pfalz en is ontstaan door afzetting van de Rijn en bestaat uit een mix van klei, mineralen en silex. De druiven zijn natuurlijk met de hand geplukt en de wijn is gemaakt van een mix van druiven van verschillende jaargangen (2014-2019). Na geplukt en in de vaten gelegd te zijn hebben de witte druiven vervolgens 6 weken op de schil mogen blijven liggen tijdens de fermentatie, wat de intense oranje kleur aan deze wijn geeft. Vervolgens is de wijn op Franse vaten gerijpt. 

Waar drink je nu een oranje natuurwijn bij?

Het leuk van natuurwijnen is dat ze zo uit onze comfortzone zijn, dat er nog geen regels over bestaan waar je dit bij zou moeten drinken. Ze zijn super leuke wijnen voor het voorjaar, omdat ze meer body hebben dan bijvoorbeeld een rosé of een Sauvignon Blanc. Ondanks dat het dus strikt genomen een witte wijn is, gaat deze goed samen met een borrelplank, maar ook met curry of pasta en het past ook, net zoals een wit biertje, bij de Aziatische keuken. Volop mogelijkheden dus!

Ik had deze wijn gevonden bij Emy https://byemy.wine/catalogsearch/result/?cat=0&q=eyman

Prijs als lid €23,99