Oranje wijn: Fontanasanta Manzoni Bianco 2018

Dit is een Italiaanse oranje wijn van de producer Foradori uit de Dolemieten, Trentino. Het is een witte wijn, gemaakt van de druiven Manzoni Bianco. De Manzoni Bianco is een kruising van de Riesling en Pinot Bianco. Door kneuzing en inwerking van 7 dagen heeft de wijn een oranje kleur gekregen. De vergisting heeft plaats gevonden op een open staaltank en is vervolgens nog 12 maanden gerijpt op een vat van acacia hout. De druiven komen van de wijngaard Fontanasanta, waar de bodem rijk is aan klei en kalksteen (limestone). 

Kleur: Het is een licht troebele wijn, oranje geel van kleur

Neus: bijzonder in de neus, wat vulkanisch, echter bloemig en de geur van perzik, peer. Tevens vleug honing. 

Smaak: veel aroma, perzik, peer, honing. Subtiel alcohol (12%)

Het verhaal achter de wijnmaakster Elisabeth Foradori is bijzonder en inspirerend. Ze besloot zich volledig toe te leggen op het bedrijf van haar familie toen haar vader overleed in 1976. Ze was toen nog maar 11. Ze voltooide één van de beste Oenologie opleidingen in Italie. Op haar 19de was ze verantwoordelijk voor de eerste oogst als Foradori’s wijnmaakster. Ze heeft zich in de jaren erna toegelegd op het verbeteren van de kwaliteit en ging van het maken van bulk wijn naar exclusieve wijnen. In 1997 kreeg haar reserve cuvée Granato 96 punten via Wine Spectator. Echter ze voelde zich niet blij met hoe het ging en in 2000 gooide ze het roer om en ging biodynamisch werken. Ze maakt haar eigen compost, gebruikt kruidenthee en kamille als pesticiden, gebruikt de natuurlijke gisten op de druif en gebruikt in plaats van houten vaten de oude amfora klei vaten. 

Haar Granato wijnen worden nog steeds goed beoordeeld. Mind blowing volgens Jamessuckling.com en Robert Parker gaf haar een 93+. Dus ik ga maar eens op zoek naar deze wijn, maar wil graag haar oranje wijn ook aan de lijst van aanraders toe voegen.

https://www.wijnhuis.amsterdam/manzoni-bianco-fontanasanta-2018.html