Gail ‘Pickberry’ Merlot, Sonoma Valley

In een nieuw stad is het altijd weer een uitdaging om de pareltjes te vinden. Dankzij de https://www.winespectator.com/articles/winning-wine-restaurants-boston) kwam ik terecht in Restaurant Deuxave in Boston. Ze hebben een wijnkaart met wel 700 flessen. Focus is met name Bourgogne, Bordeaux, Italië en Frankrijk. Onder het mom van niet geprobeerd, altijd misgeschoten, had ik in het opmerkingen veld van de reservering vermeld dat ik bezig ben met mijn WSET4 examen en graag wil proeven. Hoe leuk en verassend was het dat Ali Yakich, de sommelier van Deuxave, dit had gelezen en het leuk vond om me te helpen c.q. uit te dagen. Ze had drie rode wijnen voor me uitgezocht. Tijdens het eten van een perfect combi van Beef tartaar/Wagyu Carpaccio en een ribeye als hoofdgerecht heb ik mijn hoofd lopen breken over de drie glazen voor mij. Het eerste glas was geweldig, een donkere rode wijn met aroma’s van rood en zwart fruit, zwarte peper, iets aards, zachte fluweelachtige tannines. Redelijk wat alcohol proefbaar, maar mooi in balans. Alles bij elkaar een ‘outstanding’ wijn en ik was ervan overtuigd dat ik een Franse Pinot Noir aan het drinken was, hoewel het alcohol gevoel net iets meer was dan je bij een Pinot Noir zou verwachten. De verassende onthulling was dat dit een Californische Merlot was uit Napa Valley. Reden om iets op te zoeken over deze fles: 

De Gail Pickberry Merlot 2016 krijgt een score van 4.5 op Vivino. Ik ben dus niet de enige die blij werd van deze wijn. Wie zijn de makers van deze wijn en waar komt de wijn vandaan? Gail Winery is een familiebedrijf in Sonoma, dat werd opgericht door drie broers Dan, Casey en Patrick. Helaas stierf hun moeder op 51-jarige leeftijd aan een zeldzame aandoening genaamd amyloidosis. Deze gebeurtenis veranderde hun leven en vormde het fundament van het wijnhuis. Op elke fles is een kleine aquarel tekening van een kolibrie te vinden.  Het verhaal hierachter: “Sommigen zeggen dat wanneer een geliefde passeert, de kolibrie een boodschapper is die ons laat weten dat ze veilig de overkant hebben gehaald. Je vindt daarom ook een kolibrie op het etiket van elke wijn die we bottelen ‘. Hun wijnen zijn een uitdrukking van de Sonoma Valley-wijngaard. Ze maken ‘single-vineyard’ wijnen van druiven groeiend behoren tot één van de 80 Sonoma Valley AVA wijngaarden. Gail is de ster en ik ga ervan uit dat deze genoemd is naar moeder. De andere lijn is genoemd Doris, een tante van Gail. De Gail en Doris lijnen bevatten in totaal 9 wijnen, waaronder een pinot grigio, chardonnay, barbera, Merlot. 

Maar terug naar de Gail “Pickberry” Merlot. Deze is genoemd naar de Wijngaard Pickberry dat op een noordoost gelegen heuvel van Sonoma Mountain ligt, naast het dorpje Glen Ellen waar maar liefst 784 mensen wonen. Pickberry is gelegen op vulkanische grond. Het klimaat is koel met warme dagen en koude nachten. Het fruit is ’s ochtends geplukt en heeft vijf dagen eerst een koude maceratie gehad. Na fermentatie krijgt de wijjn nog eens 18 maanden houtrijping. Het resulteert in een smaakaroma van bosbessen, dragon, menthol en salie en krenten, mokka en pruim. Elk jaar worden er maar enkele flessen van gebotteld (2015 600). Het is dus een uitdaging om aan een fles te komen, maar een huis om in de gaten te houden. Via hun website zijn de wijnen ook te bestellen. https://gailwines.com