Wijn smaakt beter met de juiste muziek!

Wijnproeven gaat over het prikkelen van onze sensoren. Het begint al met kijken, vervolgens ruiken en tenslotte proeven. Maar gaat het wijnproeven naar een hoger niveau als we er een 4de zintuigelijke prikkel aan toe voegen: luisteren. Dit vroeg Master of Wine Susan Lin zich af. Ze deed een superleuk onderzoek waarbij ze 71 proefpersonen blind vijf verschillende glazen champagne liet proeven. Bij het eerste glas was geen muziek en bij de andere glazen werden verschillende klassieke stukken gespeeld. Er waren twee wat up-tempo klassieke stukken (Brahms en Camille Saint-Saëns) en twee wat rustigere nummers (Debussy en Camille Saint-Saëns). Onder de proefpersonen waren zowel professionele als niet professionele wijnproevers. Er werd van hun gevraagd om van elk glas een proefnotitie te schrijven. Wat de deelnemers niet wisten is dat in elk glas dezelfde Non Vintage Brut Veuve Clicquot zat.

Onomstotelijk werd vastgesteld dat het glas dat zonder muziek werd gedronken saai, vlak en weinig complexiteit had. De zuren werden als hoog ervaren. Wat verder verassend was, vond ik, dat champagne beter match met de uptempo klassieke stukken. De wijn werd levendiger, meer complex en met krachtigere bubbels beschreven. Zelf zou ik gedacht hebben dat je de bubbels juist moest zippen met een rustig klassiek stuk op de achtergrond. 

Het leuke is dat veel wijnprofessionals ervan uit gingen dat ze slechter zouden gaan proeven als ze werden afgeleid door muziek. Het tegendeel blijkt dus waar. Alhoewel, zou je een slechte wijn dus als goed kunnen laten ervaren als er maar de juiste muziek achter zit 😉

Er is meer onderzoek gedaan en naast de wijn-spijs combinaties kunnen we dus niet meer om de wijn-muziek combinaties heen. 

Erg leuk om binnenkort eens in een wijnproeverij uit te proberen. Wat tips om uit te proberen zijn Jazz met Beaujolais of Pinot Noir, Tango muziek met een Syrah, Country en Zinfandel, Indie met Riesling, Rock met Shiraz en Rap/ Hip Hop met Orange wine en Klassiek met Bordeaux

Mocht je het leuk vinden om dit eens met een groep te organiseren dan mail mij op doc.bert@me.com.

Bron:

guildsomm podcast te vinden op https://guildpodcast.com/wine-pairings-music-food

https://www.soundtrackyourbrand.com/blog/music-and-wine