Biondelli Franciacorta Satèn

Gekocht bij Brand wijnen Blanc des Blanc (Satèn) 12,5% alcohol €31,20

Ik ben één van de weinige mensen die je niet wakker hoeft te maken voor een glas Champagne. Maar voor een glas Biondelli sta ik graag op. Deze mouserende wijn heb ik een paar jaar geleden leren kennen. Mijn eigen simpele omschrijving is eigenlijk een erg mooi glas aromatische witte wijn met bubbels. Naast de Brut Versie is er dus deze Satèn versie. Refererend naar ‘the sanity feel’ van deze op traditionele wijze gemaakt Italiaanse sparkling wijn. Satèn is per definitie een Blanc de Blanc en mag alleen gemaakt worden van Chardonnay druiven. Heft heeft een aroma van rijpe peer, appel, witte perzik  met subtiele bubbels. De wijn is net zoals Champagne op een traditionele wijze gemaakt, dus de tweede gisting heeft op de fles plaats gevonden, maar de gist smaken zijn minder dominant aanwezig in vergelijking met Champagne. 

Biondelli is een familiebedrijf in Italië dat al sinds de 16eeeuw land heeft in Bornato, het hart van Franciacorta. Pas na de tweede wereldoorlog zijn hier wijnstokken gepland. In 2009 werd de eerste Franciacorta gebotteld en in 2013 hebben ze hun wijnen officieel op de kaart gezet door een een goede review van Jancis Robinson. De wijnen zijn 100% Chardonnay en de druiven zijn biologisch geteeld. Ze vallen onder de Franciacorta DOCG classificatie. Biondelli produceert maar zo’n 30.000 flessen per jaar. Satèn is gemaakt van druiven die uitsluitend van de wijngaard Nave komen. Ze ondergaan 24 maanden rijping op de fles. Sinds 2018 kun je op hun landgoed ook slapen in één van hun villa’s of suites. zie hun eigen website www. biondelli.com

Nog wat achtergrond over Franciacorta. 

De Franciacorta streek ligt in het Noorden van Italië, net ten zuiden van Iseomeer in de regio Lombardije. Het is ook de naam van Italiaanse mousserende wijn. Als je ergens een glas Franciacorta besteld dan weet je dat dit een methode-classique gemaakte sparkling wijn is. Het wordt dus op dezelfde manier gemaakt als Champagne. Net zoals bij Champagne worden de Pinot Noir en de Chardonnay druif gebruikt. Echter in plaats van Pinot Meunier gebruiken ze hier de Pinot Blanc. Alle druiven worden handmatig geplukt.  Franciacorta heeft een DOC en een DOCG classificatie. Er zijn ongeveer 115 wijnhuizen. Het klimaat is hier anders dan in Champagne. Er is sprake van een maritiem klimaat, met tevens invloeden van het Iseomeer. Daarnaast heeft het bescherming van de Alpen. De wijngaarden liggen hoog. Dit betekent hogere temperaturen, goede zon exposure en een wat beter rijping van de druiven. De bodem bestaat naast limestone uit klei en morainic. De bodem en het klimaat zijn verantwoordelijk voor het unieke karakter van de Franciocorta gekenmerkt door frisheid, veel en rijk fruit en mineraliteit of saliniteit, maar tevens de herkenbare aromas van rijping op de fles. Per wet geregeld heeft de wijn die onder de DOCG classificatie valt minimaal 18 maanden gerijpt. Een riserva zelfs 60 maanden. 

Er zijn meerdere verschillen tussen Franciacorta en Prosecco. Ten eerste wordt prosecco gemaakt in de wijnstreek Friuli-Veneza-Giulia. Dit ligt in het noordoosten van Italië dicht bij Venetië en dus minder noordelijk dan Franciacorta. In dit gebied ligt een apart wijngebied dat de naam Prosecco draagt en de wijnen die hier gemaakt worden mogen dan ook als enige de naam Prosecco DOCG op hun etiket zetten, maar dit is nog maar sinds 2009. Ten tweede wordt Prosecco gemaakt van de Glera druif. Een voor deze regio inheemse druif. Ten derde wordt voor het maken van Prosecco veelal niet de traditionele methode gebruikt, maar de Charmat methode. Deze methode is volgens zeggen in Italië ontdekt en het betekent dat de tweede gisting niet op de fles maar in stalen tanks plaats vindt. Hierdoor is er meer behoud van de primaire fruit en bloemige aromas, maar zijn er dus minder secundaire aromas aanwezig, omdat er geen gisting op de fles heeft plaats gevonden en geen rijping op de lie.  Ook zijn de bubbels wat minder verfijnd.