Een witte Rhône uit Condrieu: aanrader

Van een hele lieve collega kreeg ik deze bijzondere fles. Een Condrieu schistes d’ Agrumes uit 2018 van het huis M. Chapoutier.

Laten we beginnen met het huis. Hun drive is zo mooi verwoord: 

Wine comes from the sky and the earth…
And from the love we have for it

Het huis is opgericht in 1808. In eerste instantie was het in handen van andere partijen, echter in 1897 kwam het eerste Chapoutier lid in beeld. Marius Chapoutier was eerst betrokken in de vorm van een joined venture (die hadden ze in die tijd dus al gewoon) om vervolgens in 1929 het wijnhuis Chapoutier op te richten. Zijn zoon Marc nam de zaak van hem over en begon de naam M.Chapoutier te voeren. Hierna kwamen vervolgens Michel, Mathilde en Maxime in beeld. Een mooie rij van M namen dus, passend bij de huisnaam. 

Michel is, als je je verdiept in dit huis, wel de persoon die zijn naam op het label drukt. Hij wordt gezien als de disruptieve leider. Hij gelooft in het concept van “sharing”. Wijn is bedoeld om te delen. Tevens benadrukken ze het woord generositeit in de breedste zin van het woord. Edelmoedig, grootmoedig, gulheid en onbekrompenheid zijn de leidraden in hun werk ethos. Tenslotte gaat wijn over gezelligheid.   

Bijzonder aan het etiket is dat het naast de normale tekst, geschreven is in braille. Iets waar ik in eerste instantie gewoon overheen had gekeken. Het etiket zag er wel kunstzinnig uit. Echter, er blijkt een mooie gedachte achter te zitten. Ze doen dit sinds 1996 em het is bedoelt als een ode aan Maurice Monier de la Sizeranne. Maurice woonde in Tain, een klein dorpje in de Rhône. Hij was op zijn 9de blind geworden en heeft een grote rol gespeeld in een pad banen voor de blinden. Er is zelfs een wijn naar hem genoemd. 

Als je je eenmaal in dit huis gaat verdiepen kun je eigenlijk niet stoppen.  

Ze hebben een bijzonder collectie ‘single vineyard’ wijnen. De filosofie hierachter is dat elke wijngaard een foto, blauwdruk is van zijn terroir. Daarnaast geloven ze erg in het jaar laten brengen wat het wil brengen. Een vintage is waarheid, een weergave van de werkelijkheid op dat moment en deze moet je niet gaan beïnvloeden door het toevoegen van gisten, suikers of andere zaken.  Inmiddels heeft het huis wijngaarden over de hele wereld en is hun collectie enorm. Voor elk wat wils. 

Nog even iets over Condrieu.  Condrieu ligt in het noorden van de Rhône, net onder Côte Rôtie. De appellation is slechts 197 hectare groot en het merendeel van de wijngaarden ligt op steile hellingen die naar het zuiden kijken. In de AOC Condrieu mag er alleen wijn gemaakt worden van de Viognier druif. Als je dus een fles ziet staan uit Condrieu, dan weet je zeker dat het een witte wijn is en dat deze bestaat uit 100% Viognier. Daarnaast zijn er strenge regels over hoeveel druiven je per hectare wijngaard mag plukken. Dit is slechts 41 hl/ha.  Je moet dus wel redelijk wat druiven plukken voor 1 fles wijn, maar de concentratie en hiermee de aroma’s zijn daardoor een stuk intenser. 

Zeg je Viognier dan zeg je parfum, veel, rond en vet. Wijnen worden gekenmerkt door gele vruchten (mango, peer perzik, abrikoos), door bloemen (viooltjes, iris, rozen) en ook door gedroogde vruchten en een bittertje van amandel, hazelnoot. 

De Viognier druif houdt van een granieten bodem. Dit vind je dus in de naam van de wijn terug (schists). D’Agrumes betekent letterlijk citrusvruchten. Hieraan ontbreekt het zeker niet in deze fles. Verder heeft deze wijn aroma van bloemen, rozen, nectarines, abrikoos, rode grapefruit, perzik en zachte, subtiele zuren. Je kunt een enorme body verwachten, redelijk wat gewicht op de tong. Mensen die van een vette Chardonnay houden zou ik deze eens willen aanraden. Absoluut meer bloemen aroma, maar wel vol body en verassend. 

De wijn doet het goed bij gamba’s, coquilles of kreeft. Vis met body en een stevige roomboter saus.