Cannonball: wine should be fun!

Ockhuyzen had onlangs een indrukwekkende proeverij in hun opslagruimte in Haarlem ‘tussen de stellingen’. Meer dan 100 wijnen waren er te proeven. Iets om voor volgend jaar in de gaten te houden. Maar ergens halverwege stuitte ik op de wijnen van Cannonball Wine Company. De opvallende labels riepen gelijk de vraag op wat het verhaal hierachter was. CEO Yoav Gilat, bedenker en oprichter van dit Californische wijnlabel, was vrij duidelijk. Hij zei: “kijk nu eens om je heen, allemaal saaie labels, Wine should be fun!”. I couldn’t agree more. Maar goed, wijn gaat natuurlijk niet alleen om het label. Uiteindelijk moeten ze ook fun zijn om te drinken. Bij het proeven van de Chardonnay valt gelijk op dat dit niet het standaard, vol tropisch fruit, typisch vette, bekende Californische Chardonnay is.  Hoewel ik vroeger dol was op de botter vette Chardonnay van Bernardus, ben ik nu meer fan van de lichtere en frissere Chardonnay ’s en deze was top! Ook de Merlot vond ik verassend. Een mooie rode wijn, vol rood fruit, vanille, specerijen en met hele soepele tanninen. Yoav verteld dat dit ook precies is wat ze willen. Weg van het oude imago en laten zien dat ze mooie, elegante, frisse wijnen kunnen maken. Hun collectie bestaat uit 4 merken:  Share a Splash, Cannonball, Angels & Cowboys en High Dive . Elk merk heeft zijn eigen wijnen van druiven uit verschillende regio’s. 

Cannonball Wine Company, opgericht in 2006, lijkt een beetje het stoute jongetje van de klas dat tegen de gevestigde orde aanschopt. Ze willen het taboe doorbreken dat Californische wijnen saai en weinig complex zijn, of aan de andere kant buiten proportioneel duur. Alle wijnen uit de Cannonball range hebben dezelfde prijs: €17,50. 

Maar nu het verhaal achter het etiket van Cannonball: 

Het etiket laat een jongetje ziet dat met zijn benen opgetrokken een ‘bommetje’ maakt. Het perfect symbool van vrijheid. Tevens het symbool van het kind in je, de tijd dat het leven zonder zorgen was en alles ging om het maken van lol. Vergeet niet te genieten van het leven en te lachen. Op elke dop staat ook “Dive In”. Hierdoor wordt bij het openen van de fles al een glimlach op je gezicht getoverd. 

 
DIVE IN AND SHARE A SPLASH!

Achtergrondinformatie over de verschillende huisstijlen: 

Cannonball wijnen komen van verschillende wijngaarden in Californië. Dit zijn Mendocino, Sonoma County, Central Coast, San Joaquin en Solano County.  

Er zijn 4 Cannonball wijnen. Allen dus onder de €17,50 

  1. Cannonball Cabernet Sauvignon: karakteristieken van traditionele Californische wijn en oude wereld Bordeaux. De wijn is 15 maanden gerijpt op eiken en heeft aroma’s van rijpe moerbei, gekruide zwarte thee, paarse bloemen tonen. In de kern smaken van kers, chocola en geroosterde hazelnoten. Een lange en onbekrompen afdronk. 
  2. Cannonball Merlot: een medium-full body wijn met klassieke Bordeaux eigenschappen. Een neus vol kersenfruit, pruimen, vanille en mokka. De smaak heerlijk rond en sappig, met specerijen, herfstblad, zoetige tanninen, mooi geconcentreerd en een levendige afdronk.
  3. Cannonball Sauvignon Blanc: Een heerlijke, licht exotische neus met nuances van meloen, bloesem, honing, iets grassigs, wat grapefruit en witte peper. De smaakaanzet is heerlijk fris, met tonen van wit fruit, mineralen, gevolgd door een mooie brede en licht vettige structuur en een elegante, zuivere afdronk. Een heerlijk glas!
  4. Cannonball Chardonnay: gerijpt in stalen tanks en op eiken. Een wijn met geur van perzik, vanille, kamperfoelie en verse boter. In de smaak mooi vet, perzik, citrusfruit en verfrissende zuren. 

Een andere range is de Cannonball Eleven: dit zijn wijnen gemaakt van druiven van kleinere wijngaarden in Sonomo County. Ook deze range bevat de 4 druiven. Prijs range €21-30,-

Het 3de label is Angels & Cowboys. Ook achter dit etiket zit weer een mooi verhaal. Op het label van Angels & Cowboys is een silhouet van een schedel van een hert te zien. Het roept het beeld op van een ruige, sobere en sierlijke schoonheid. Iedereen heeft een beetje van beide kanten in zich. “The good, the sweet, the lover and the dangerous, the rule breaking, the trail blazing”. De druiven voor deze wijnen komen ook uit Sonoma County. Deze collectie bevat een A&C Sonoma County Rosé, grenache based en een A&C Proprtietary red, welke is gemaakt van Zinfandel als basis, geblend met Carignan, Malbec en Syrah, gerijpt op frans eiken. Prijs rond €25,-

Tenslotte is er High Dive. Dit is de volwassen geworden Cannonball jongen, die nu vol vertrouwen is. High Dive staat voor sensatie, magie en vreugde van het leven. Het gevoel van opwinding als je aan een reis begint. Voel de vrijheid als je erin duikt.  High Dive is een left-bank Bordeaux stijl wijn, gemaakt van druiven uit Napa Valley. Aroma’s van cassis, aardbeien, bramen en subtiele tonen van kruidnagel en witte peper. In de smaak opnieuw vol donker fruit, een schitterende concentratie en een uitstekende structuur. We proeven verleidelijk donkere chocola en espresso. De wijn eindigt in een zuivere, lange afdronk. Een wijn om intens van te genieten! Echter wel een wijn uit het luxere segment. Prijs €105,-. Helaas heb ik deze nog niet mogen proeven ;). 

#cannonball wine company #californian wines #Wine should be fun