Dark side of the moon.. alles behalve Dark

White blend van Springfontein, Zuid-Afrika

De vraag of deze wijn genoemd is naar het album van Pink Floyd staat nog uit bij de wijnmaker, maar het is een feit dat de wijn alles behalve dark is. Om te beginnen is het een soort van witte wijn. Het is een witte wijn gemaakt van een blend van druiven. Naast Chenin blanc en Chardonnay zit er echter een rode druif in deze blend: de pinotage. De pinotage is verantwoordelijk voor de gouden, dan wel enigszins oranje tint van de wijn. Ik zou hem dan ook onder de oranje wijnen willen scharen, maar op een of andere manier hebben oranje wijnen de naam niet lekker te zijn. Absoluut onterecht, zoals je in mijn wijntips kan lezen en deze wijn van het wijnhuis Springfontein bewijst ook nog eens overduidelijk het tegendeel. Trouwens ik zag op de wijnkaart van Alex + Pinard in Amsterdam een hele sectie licht oranje en vol oranje wijnen staan, dus blijkbaar ben ik niet de enige fan ;).

De combinatie van druiven, de bodem (limestone), de vinificatietechniek. alles bij elkaar heeft dit tot een super bijzondere en onvergetelijke wijn geleid.

Het huis van het Wine Estate Springfontein ligt vlak bij de zee, dus de wijngaarden worden permanent verfrist door de zeewind. De wijngaarden liggen op leisteen (limestone). De combinatie van leisteen en zee zorgen voor een mooie frisheid en mineraliteit van de wijn, iets wat sowieso de Chenin Blanc druif kenmerkt. De druiven zijn met de hand geplukt en apart gefermenteerd. De Chenin Blanc en Chardonnay zijn op hun natuurlijke gisten gefermenteerd en pas daarna geperst. Hierdoor is er meer extractie van aroma’s. De pinotage zorgt voor een beetje tannine. Vervolgens heeft de wijn mogen rijpen op Frans en Hongaars eiken. De pinotage is gelijk geperst, om zo weinig mogelijk kleur in de wijn te krijgen. 

Smaakprofiel: hou rekening met een enorme explosie aan aroma’s en een gelaagdheid met een lange afdronk. Genieten dus van geuren en smaken van tropische vruchten, abrikoos lime, grapefruit, bloemig en spicy (wit pepertje). De wijn heeft een beetje tannine (door de pinotage). Gaat goed bij rijke maaltijden, met veel saus, boter of room, maar is ook helemaal top om zo te drinken. Tijdens onze wijnproeverij stond deze wijn in ieder geval unaniem op nummer 1.

Te koop voor €32,50 bij Chamboné Wijnstijl of bij winematters.nl