Wijn en Kerst

 

De traditie met kerst is, om zoals de Engelsen het noemen Mulled Wine te drinken. Ook wel bekend als Glühwein in de Duitstalige landen, Glögg in de Scandinavische landen en Bisschopwijn in Nederland.
Mulled wijn staat synoniem voor warme wijn met kruiden en fruit.

“To mull” betekent “to heat, sweeten and flavor with spices” en dit werkwoord lijkt te dateren uit 1618. Echter het recept van mull wijn was al te vinden in een kookboek uit 1596 genoemd ‘The Good Housewife’s Jewel’, van Tomas Dawson. Er is een nog ouder kookboek gevonden ‘The Forme of Cury’ uit 1390 met een recept van deze wijn. Eigenlijk niet veel anders dan dat deze vandaag de dag wordt gemaakt met kaneel, gember, laos, kruidnagel, peper, nootmuskaat, marjolein en kardemom.

Maar waar komt deze traditie vandaan?

Het opwarmen van wijn is een al erg oud gebruik bedacht door de Grieken. Zij waren toen als super bewust bezig en wilden geen waren zoals wijn verspillen. Slechte wijn die overgebleven was van de oogst werd dus opgewarmd gedronken en er werden kruiden aan toegevoegd om de smaak beter te maken. De Grieken gingen zelfs zo ver om hun opgewarmde wijn ‘Hippocras‘ te noemen, naar de vader van de geneeskunde Hippocrates.

De Romeinen kopieerden dit idee van de Grieken en noemden hun opgewarmde wijn ‘Conditium Paradoxum‘. Conditium vertaalt zich als pittig, kruidig. Het lijkt hier om een spiced witte wijn te gaan, gezoet met honing en dadels. Klinkt ook lekker.

In ieder geval was het drinken van warme wijn ook een belangrijke manier om de koude winters door te komen. In de middeleeuwen ontwikkelde de mulled wijn zich tot een gezondheidselixer. Door de toevoeging van kruiden en planten zou het drinken van deze wijn je beschermen tegen ziektes en de gezondheid bevorderen. Water drinken was in deze tijd geen optie en met de zwarte pest als dreiging om je heen en dus werd de warme kruidenwijn al snel een populair medicijn.

De eerste link met deze wijn en Kerstmis is door Charles Dickens gelegd in zijn verhaal ‘A Christmas Carol’ uit 1843, waarin hij vertelt over een mulled wine genoemd Smoking Bisschop.

In 1890 werd de naam Glögg verbonden aan Kerstmis. Glögg staat voor ‘Glowing-hot-wine’. De 4 zondagen voor kerstavond wordt in de Scandinavische landen advent gevierd en hierbij wordt dan Glögg gedronken. In deze warme wijn variant vind je naast de bekende kruiden ook amandelen en rozijnen.

In Nederland wordt de Bisschopswijn rondom Sinterklaas gedronken. De drank is precies hetzelfde, maar dus niet echt iets wat volgens traditie bij ons met de Kerst wordt geschonken. Interessant en om het ingewikkeld te maken blijkt de voorloper van de bisschopswijn ‘Hippocras’ te zijn. De al eerdergenoemde wijn van of genoemd naar onze dokter Hippocrates. Deze zoete en kruidige wijn wordt weer geschonken op oud en nieuw bij de opgerolde wafeltjes, het symbool voor het nog te komen, nieuwe, nog niet ontrolde jaar.

Inmiddels is het geen gezondheidselixer meer, maar wordt het graag gedronken bij kou en doet de geur en smaak van kaneel, kruidnagel en sinaasappel het gezellige Kerstgevoel in je naar boven komen. Daarnaast blijkt oud en nieuw dus ook een mooie gelegenheid te zijn om met de Hippocras wijn het nieuwe jaar te omarmen.
Er zijn inmiddels vele recepten te vinden, ook van non-alcoholische versies, maar bij deze een simpele, maar heerlijk recept van mulled wine.

Fijne Feestdagen!

Bron recept: Vivino.com