Abruzzo

Dit is een wijngebied in centraal Italië dat aan de oostkust ligt aan de Adriatische zee. Men zegt dat het het groenste gebied in Italië is. In het noorden begrenst door de Marken en in het westen door Lazio en Molise in het zuidoosten. Het is er erg heuvelachtig en de Apennijnse bergen zorgen voor mooie plaatjes. Ook hier gaat het wijnmaken al terug naar de 6de eeuw v.Chr. Sinds enkele jaren is ook dit wijngebied bezig met een heropbouw van zijn imago.  80% van de productie gaat via coöperatieven. Er is nu ongeveer 32.000 hectare aan wijngaard en Abruzzo staat op nummer 5 wat betreft productie in Italië (290 miljoen liter per jaar) 

Klimaat

Grofweg kun je dit gebied ook verdelen in het deel dat wat hoger ligt tegen de Apennijnen aan en het vlakkere deel aan de kust. Het bergdeel heeft een continentaal klimaat met koude winters en warme, korte zomers en een verkoelend effect van de bergen. Aan de kust is een warm mediterraan klimaat. Hier is minder risico op vorst in de lente en regen de herfst. De temperatuur is hoger en de bodem is vruchtbaarder.  

Druiven

Je kunt zeggen dat de regio drie belangrijke wijnen maakt: 

  • Trebbiano d’Abruzzo (wit)
  • Cerasuolo d’Abruzzo (rosé). Cerasuolo betekent roze in het Italiaans. Deze wijn is vaak wat donkerder en heeft meer body dan de rosé die we uit de Provence kennen. Men noemt deze DOC wel de beste rosé maker van Italië.
  • Montepulciano d’Abruzzo (rood)

De meest aangeplante druiven hier zijn:

Wit: Trebbiano (18%), Pecorino (2%), Passerina

Rood: Montepulciano  (55%)

Abruzzo heeft om het overzichtelijk te maken twee DOCGs: Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane en Terre Tollesi/Tullum. 

Daarnaast zijn er zeven DOCs. Hiervan zijn er Trebbiano d’Abruzzo DOC, Cerasuolo d’Abruzzo DOC en Montepulciano d’Abruzzo DOC de meest bekende. 

Montepulciano d’Abruzzo is met name beend om het maken van bulk wijnen. Hierom hebben ze een aantal subregio’s aangwezen, waar de opbrengsten per hectare lager moeten zijn en ook minimaal 18 maanden rijping moet plaats vinden. Er is zelfs een nieuwe DOCG opgericht Colline Teramana Montepulciano d’Abruzzo DOCG waar de wijn zelfs 2 jaar moet rijpen, waarvan 1 jaar op hout.