Wijnlabels met een verhaal deel 2

Faustino Rivero Ulecia 

100% Albarino 

Rias Baixas

Vivino Nederland

€11,95

The very essence of Galicia, a region blessed for the cultivation of the vines, and where the albariño grape is nourished by the Atlantic breeze

Rias Baixas ligt in Galicia en is het meest natte gebied van Spanje. Het wordt vaak vergeleken met Schotland. Een verkoelende Atlantic breeze geeft de wijnen vaak een kenmerkend ziltig karakter. Albariño is de druif die in deze regio de toon voert en als je deze druif nog niet kent is het zeker de moeite waard om eens te gaan proberen. Heerlijk fris, maar met body en ziltigheid. Prima om zo te drinken als een aperitief of bij het eten. Maar straks daar nog wat tips voor. 

Het wijnhuis Faustino Rivero Ulecia is begonnen in Rioja. Het is inmiddels een 5de generatie wijnmakers van de familie Rivero. Faustino is de naam van de 3de generatie wijnmaker, die het bedrijf ook buiten Rioja op de kaart zette en sinds de jaren 80 is de naam Faustino Rivero Ulecia de officiële naam van het bedrijf geworden. 

De wijngaard voor deze mooie wijn ligt vlak bij de Miño rivier in Rias Baixas en het wijnhuis hier bestaat al sinds 1862. Veel mensen kennen Rias Baixas niet als wijngebied, maar er wordt hier dus al een ruime tijd wijn gemaakt. De wijngaarden waar de druiven van deze wijn vandaag komen zijn gemiddeld 35 jaar oud en naar het zuiden gericht om maximale zonuren te pakken. Ze liggen niet hoog, ongeveer 200 m boven zeeniveau, maar het is er koel genoeg om voor een mooie frisse zuurgraad te zorgen. Sinds 2015 wordt deze wijn gemaakt met als doel om het unieke en specifieke karakter van wijnen uit deze regio te laten zien en dat is gelukt. Wat een heerlijke, frisse en verassende wijn met een hele mooie prijs-kwaliteit verhouding. 

De Wijn:

Neus: Citroenachtige hints in de neus, zoals limoen. Bloemige noten met een elegante kruidenachtergrond

Smaak: Fris in de mond met een goed volume en een citrus finish. 

Vinificatie: Ontsteelt en gedeeltelijk gekneusd met een hoog aandeel hele bessen. Maceratie gedurende 6 tot 8 uur, daarna worden de druiven voorzichtig geperst en laat men de most 24 uur rusten. Daarna wordt het gefilterd en gefermenteerd bij 15-18ºC, met behulp van geselecteerde gist

De Druif:

Albariño: is één van de belangrijkste druiven van Rías Baixas. Hoewel veel mensen van deze druif dus waarschijnlijk nog niet gehoord hebben is hij al wel 300 jaar oud en hiermee één van de oudste druiven die we kennen. De druif groeit in kleine trossen en is ook zelf klein. Door deze kleine trossen en de compactheid is de druif erg gevoelig voor ziektes. Daarom zie je de druif ook vaak in de lucht hangen in pergola’s, zodat de wind er goed onder door kan blazen en de schimmels minder kans hebben om zich te settelen op de druif. In Rias Baixas was en is dit ook gewoon vanuit praktisch oogpunt gedaan. Grond is schaars en nu kun je de grond onder een pergola nog gebruiken voor het verbouwen van andere groentes. Het kleine kaliber van de druif zorgt voor wat extra tannines en bite aan deze witte wijn. De druif kenmerkt zich door een hoog suiker en een hoog zuurgehalte, dus gegarandeerd een frisse wijn, wat kenmerkend is voor wijnen van Galicia. Kenmerkende aroma’s die bij deze druif horen zijn lemon, grapefruit, meloen, nectarines, ziltigheid en een frisse zuurgraad. Je vindt de Albariño met name in Spanje, maar hij is ook te vinden in Portugal, waar hij Alvarinho wort genoemd. Hij voelt zich het beste thuis in een koel klimaat met een heerlijke verkoelende zeewind. 

Food Pairing

Verse vis en zeevruchten. Denk aan ceviche, risotto met zeevruchten of gegrilde vis. Ook geschikt als appetizer. Kan ook goed samen met spicy chinees eten. De groene tonen in deze wijn gaan ook goed samen met groene groentes, gegrilde groenten of zelfs een caesar salade. Dus prima om te schenken bij een vegetarische maaltijd. 

Het Etiket

Eigenlijk heel simpel. Het verwijst naar dat wat de regio kenmerkt: de zee en heerlijke vis. Meer hoef je eigenlijk ook niet te weten. Het etiket spreekt voor zich. De blauwe flessen zijn onderdeel van een sustainable project. Zie je een blauwe fles in deze vorm dan kun je er bijna vanuit gaan dat deze uit Rias Baixas komt. Maar dat is niet de enige reden. Ook in de wijnwereld proberen ze de CO2 uitstoot te reduceren en de grootste vervuiler is eigenlijk het vervoer van de wijnflessen. Maak je de fles dus een beetje lichter dan helpt dat een beetje. Wat een risico is, is dat mensen lichte flessen vaak associëren met slechte kwaliteit. Ook bleek bij ons aan tafel dat ook de kleur blauw een soort goedkoop gevoel opriep, hoewel, zonder te willen stereotyperen, de dames het dan wel weer een leuke kleur vonden.