Aglianico

De Aglianico is een druif, met een dikke schil, die van een warm, zonnig klimaat houdt en met name in Zuid-Italië groeit. Hij wordt ook wel eens de Barolo van het zuiden genoemd, omdat hij kwalitatief zulke goede, complexe wijnen kan maken. Denk je aan Aglianico dan denk je aan donker, volle body, rode wijn met hoge tannines en hoge zuren. Men zegt dat hij naast Nebbiolo en Sangiovese tot de beste drie druiven van Italië hoort. 

De druif is waarschijnlijk vanuit Griekenland naar Italië geïmporteerd, maar uit DNA-analyse blijkt dat hij geen Griekse oorsprong heeft. De ouders van deze druif zijn ook nog onbekend. De eerste beschrijving dateert uit 1520. Echter men denkt dat deze druif de basis was van de witte Falernian wijn, die beroemd was in de Romeinse tijd. Ook over de herkomst van de naam bestaand onduidelijkheden. De meest waarschijnlijke theorie is dat het te maken heeft met het Spaanse woord llano, wat vlakte betekent. Wat ook weer niet helemaal logisch is omdat hij graag op hoogtes groeit. Eind 19de eeuw was de druif bijna volledig uitgeroeid met dank aan Phylloxera, maar langzaam komt hij weer terug. In 2000 was er ongeveer 10.000 hectare te vinden in Italië met deze druif. 

Waar vind je de Aglianico? Het is een druif die warmte nodig heeft, het liefst een beetje hoogte en ook een lang groeiseizoen nodig heeft. 

  • Basilicata: Hier is de druif de hoofdrolspeler in de DOC Aglianico del Vulture en de DOCG Aglianico del Vulture superiore. 
  • Campania: hij is hier met name aangeplant rondom het dorpje Taurasi en rond de berg del Taburno. Er is dus ook een Taurasi DOCG en een Aglianico del Taburno DOCG. 

Sinds kort wordt deze druif ook in Australië en Californië gevonden. 

Viticulture:

Hij ontknopt vroeg en is pas laat rijp en heeft dus een gebied nodig met een droog klimaat en veel zon. Geen vorst in het voorjaar en geen regen in de herfst. Hij is 1 van de laatste druiven in Italië die rijp is en wordt vaak pas in November geplukt. Een druif met een dikke schil, vandaar dus ook de kleur en de tannines. Hierdoor is hij ook niet erg gevoelig voor meeldauw. Wat betreft bodem, doet hij het goed op vulkanische grond. Hij is nogal productief en goed snoeien is een must om de kwaliteit te behouden. Meestal hebben de wijnen lange houtrijping op vaak neutrale vaten. Ook hier zie je nu een tendens om wat toegankelijkere, lichtere wijnen te maken, die niet ook nog eens 10 jaar moeten rijpen. Hij wordt trouwens ook in bubbelvorm gemaakt en als passito stijl. Omdat deze druif het zo goed doet in een warm klimaat, wordt hij steeds populairder gezien de global warming. 

Aromaprofiel:

Hij maakt erg volle, tannine rijke wijnen en de wijnen hebben dus vaak een paar jaar nodig om te rijpen en wat zachter te worden. Dus jonge wijnen hebben nogal wat harde tannines. De kleur is opvallend donker. Hij is op Petite Syrah na de meest donkere wijn in het spectrum.  Het bijzondere aan deze druif is dat ondanks dat hij in warme gebieden groeit en ene lang rijping seizoen heeft, hij toch zijn zuren behoud. Hij wordt gezien als een goede partner om te blenden, omdat hij veel toevoegt aan bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon en Merlot. 

Zwarte kersen, witte peper, game en pruimen, leer, aards, ijzer en typisch rokerig karakter. Hij kan ook rode bloemen en rode bessen laten zien. Hoog dus in body, tannines en zuren. Alcohol is medium-hoog en medium- fruit aroma’s. Het verschil met Nebbiolo is dat deze wijnen donkerder van kleur zijn, minder rode fruit tonen hebben en wat meer rustiek is. Daarnaast zijn de Aglianico wijnen wat minerale en wat hartiger (savoury). Dus behalve de hoge zuren, tannines en het vermogen om oud te worden is het een volledige andere wijn dan Barolo. 

Drie DOC(G)’s om in de gaten te houden:

Aglianico del Vulture DOC en DOCG

Gemaakt van 100% Aglianico, wijnen met een wat meer pruimen, rood en zwart fruit, bessen en kruidig karakter. (plum, berry and spices), tonen van koffie, aarde, leer en stevige maar fijnmazige tannines (finegrained).

De superiore heeft wat meer zwarte kersen, chocola, aarde en kruiden. Deze wijn moet minimaal 14% alcohol hebben en heeft minimaal 24 maanden rijping gehad, waarvan ten minste 9 maanden op hout. Een bekende producer is D’Angelo. 

Taurasi DOCG. 

Volgens de regels bestaan deze wijnen uit minimaal 85% Aglianico druif en de eventuele blend wordt gemaakt met Piedirosso. Taurasi wijnen hebben meer bloemig karakter, met aroma van rozen en zure kersen. Deze wijnen hebben vaak wel 8 jaar nodig, voordat ze op dronk zijn. De meest bekende producer is Mastroberardino. 

Aglianico del Taburno DOCG

Deze wijnen zijn 100% gemaakt van Aglianico. Het is een wat robuustere stijl en vaak de meest betaalbare. Meer peper en donker fruit,  leer, aarde, gedroogde kruiden en stevige tannines.

Foodpairing

Aglianico wijnen zijn zwaargewichten en hebben dus ook een stevig gerecht nodig om mee samen te gaan. Zoute gerechten en gerechten met zuren zullen de fruit aroma’s uit de wijn omhooghalen en de tannines wat verzachten. De wijn zal niet goed samengaan met zoete gerechten, omdat dit de bitterheid van de tannines benadrukt. Ook scherpe gerechten zullen niet goed matchen. Kip en vis zullen niet genoeg body hebben. 

Waar gaat het dan wel goed mee samen?

Door de hoge zuren en hoge tannines gaat een Aglianico goed samen met BBQ en BBQ-saus. Verder gaat het goed met alles met een stevige rode saus. Gerechten met veel umami, zoals sojasaus, tempeh of geroosterde paddenstoelen doen het ook goed met deze wijn. Tenslotte [ast hij goed bij stevige kazen zoals Pecorino, Manchego en cheddar.