Juliénas

Juliénas is een vrij noordelijk gelegen wijngebied in de Beaujolais. Er zijn twee theorieën over de naam herkomst van dit gebied. De eerste stelt dat het gebied is genoemd naar Julius Ceasar die hier in 100 BC een legerkamp heeft gehad. Het andere verhaal stelt dat Juliénas komt van het kleine plaatsje Jullié. De samenvoeging van “Jullié en as”  zou dan staan voor het eigendom van… In dit geval heeft Julius zijn naam gegeven aan het dorpje Jullié en is vervolgens Juliénas geboren. Al met al vindt er in dit gebied al meer dan 2000 jaar wijnbouw plaats. 

Elke Cru heeft een bijnaam en de bijnaam van Juliénas is “ De Markante”, hoewel ik ergens anders ook de naam “Earthy” ben tegengekomen. De wijnen worden omschreven dat ze zo krachtig, robuust, verleidend en gestructureerd zijn als Julius Ceasar. 

Juliénas wijngaarden liggen op ongeveer 250-470 meter. De bodemsoorten hier zijn het meest divers van de hele Beaujolais. Ongeveer 42% bestaat uit blauwe steen, 3% is graniet, 29% is Piedmont deposits en 14% is schist. De wijngaarden liggen op de hellingen van de Berg Bessay. 

De AOC Juliénas is in 1938 opgericht en een aantal van de AOC-regels zijn dat de wijn minimaal 10% alcohol moet bedragen en de opbrengst mag maximaal 54 hl/ha zijn en de rode wijnen mogen alleen van Gamay druiven gemaakt worden. Hoewel ergens anders weer te vinden is dat men tot 15% mag aanvullen met Chardonnay, melon de Bourgogne of Aligoté. Lekker verwarrend. Het draait in ieder geval om de Gamay druif. 

De wijnen uit Juliénas zijn over het algemeen wat zwaardere wijnen met een aards karakter en een robijnrode kleur, waarin aroma’s van aardbeien, viooltjes, kaneel, aalbessen en pioenroos naar voren komen. De wijnen zijn krachtig met de heerlijke smaken van vanille en kruiden. In het uiterste noordwesten van dit wijngebied beslaat deze appellation
vier dorpen: Juliénas, Jullié, Emeringes and Pruzilly. 

Juliénas ontleent zijn karakter aan de grote verscheidenheid aan bodemsoorten binnen het
gebied en wordt hierdoor vaak gezien als het meest variabele wijngebied in de Beaujolais. Het omvat een granietbodem in het westen, alluviale afzettingen in het oosten en zanderige bodemsoorten met soms wel 30% klei in andere delen.
Sinds 2019 beslaat Juliénas ongeveer 568 ha wijngaard en maken er 120 producenten ongeveer 4 miljoen flessen per jaar.