Melk en Wijn

Château Mouton Rothschild is bekend om zijn artistieke en provocatieve wijnlabels. Een mooi voorbeeld hiervan, zeker voor een plastisch chirurg zoals ik, is het wijnlabel van 2017 welke vorig jaar op de markt gekomen is

Het werk heet: Hallelujah en laat een paar borsten zien hangend over een glas wijn.

Het werk is zowel realistisch als symbolisch en geeft waardering aan twee van de drie essentiële substanties in ons leven die God ons volgens de bijbel heeft gegeven: water, melk en wijn.  

Come, everyone who thirsts,
come to the waters;
     and he who has no money,
come, buy and eat!
     Come, buy wine and milk
without money and without price.” (Isaiah 55:1)

God made “wine to gladden the heart of man” (Psalm 104:15).

Water dus om te overleven, melk om te groeien en wijn voor plezier!

Het label is ontworpen door de 77-jarige Franse kunstenares Annette Messager. Ze is bekend om kunstwerken, waarbij ze verschillende technieken en materialen in een werk incorporeert en zich in haar kunst bezighoudt met de normale dingen in het leven. Een werk wat haar nogal in opspraak bracht was een kunstwerk van platgereden vogels die ze wollen truitjes had aangetrokken.  Echter ze staat ook bekend om de feministische inslag in haar werken, het laten verdwijnen van de anonimiteit en banaliteit en mogelijk dat dit werk daar het meest bij past. 

Het lijkt erop dat de TTB in Amerika dit etiket heeft toegelaten, hetgeen toch wel als enigszins verassend genoemd kan worden. Zeker gezien het feit dat Trump van mening is dat er maar één soort goede wijn is in de wereld en de import van Franse wijn bijna onmogelijk heeft gemaakt door er een 25% extra tax overheen te gooien. De TTB heeft in 1993 een label van de Rothschilds, ontworpen door kunstenaar Balthus geweigerd. Dit laat het beeld zien van een naakt meisje. Op het wijnlabel heeft hij een  dromerig pubermeisje getekend dat synoniem staat voor eigenzinnigheid, sierlijkheid en kwetsbaarheid. Een stijl helder en vol mysterie die je wegleidt naar verre landen van fantasie en verlangen.

Maar laten we ons niet helemaal laten afleiden door het etiket. Een wijn is natuurlijk meer dan de buitenkant. 

De 2017 Château Mouton Rothschild is een Bordeaux blend van 90% Cabernet Sauvignon, 9% Merlot en 1% Petit Verdot. De kleur is diep granaat, paarse kleur.  In de neus tonen van wilde bessen en na wat tijd om te openen: peper, pruimen, zwarte kersen, rozen, viooltjes, kaneeltoast, ceylon thee en potloodschaafsel. Het heeft een medium body, veel zwart en rood fruit, minerale vonken, bakkruiden, met fijne tannines. Lange afdronk. Gezien de zachte tannines en het mooie fruit al drinkbaar, maar misschien een beetje zonde en de wijn heeft natuurlijk potentieel om nog 40 jaar weg te leggen. De proefnotitie heb ik van horen zeggen. Voor een fles van deze Mouton Rothschild betaal je namelijk €531 (bestofwines.nl)

Wat voor jaar was 2017 in Bordeaux? Het was een jaar dat niet goed begon vanwege vorst in het voorjaar. 27 April staat in het geheugen gegriefd van de wijnboeren. Wijngaarden in Pomerol, Margaux, Pauillac en Saint-Éstephe, maar ook vele anderen verloren een groot deel van hun oogst. Ondanks dat Pauillac over het algemeen duidelijk te lijden heeft gehad en de wijnen van 2017 lichter van structuur zijn en groene kantjes heeft werd de Mouton wijngaard gespaard. Na het koude voorjaar, was het tot aan december erg droog op een natte juni maand na. De temperaturen waren hoger dan normaal, waardoor de groei het hele seizoen voor liep op andere jaren. Ondanks de regen in juni, was er toch sprake van water stress, hetgeen al eind 2016 was begonnen. Gevolg was dat de druiven relatief klein bleven, met een hoge concentratie van suiker en kleur. Door het voorlopen van de groeicyclus en de droge zomer kon en moest er vroeg geplukt worden. Van 7-29 september vond de oogst plaats op Château Mouton Rothschild. De droogte en warmte hebben geleid tot rijke, donker, gekleurde en volle wijnen, met aantrekkelijke tannines. Ondanks de zon en hoge temperaturen spreekt men toch van enige frisheid. 

Iets over de Rothschilds: De Rothschilds zijn een Joodse familie die oorspronkelijk uit Frankfurt komen. Samen met zijn vijf zonen wist hij naam en faam te veroveren als bankiers familie. Ze zijn sinds 150 jaar actief in de wijnwereld.  In 1853 kocht Baron Nathaniel de Rotschild het wijnhuis in Pauillac, in het centrum van Médoc. In 1945 kwam Baron Philippe de Rotschild, als kunstliefhebber, met het idee om beroemde schilders te vragen om een label te maken voor het Mouton Rothschild. Hiermee begon een jaarlijkse traditie. Sinds 1945 heeft elk jaar een artiest de volledige vrijheid gekregen om een label te ontwerpen. Grote namen zoals Dali, Picasso, Warhol en Koons hebben deze honeurs waargenomen. In 1981 is Baroness Philippine een rondreizende kunsttentoonstelling begonnen genoemd: Mouton Rotschild, Paintings for the Labels. Als de schilderijen niet op tour zijn, zijn ze te bewonderen in het Château zelf. Je kunt alle labels op de website van chateau-mouton-rotschild.com met hun verhaal erachter bekijken.   

Een interessant familie akkefietje is dat in 1868 James Mayer de Rotschild het wijnhuis naast dat van zijn broer kocht. Dit is het bekende Chateau Lafite Rothschild. Tot grote frustratie van Château Mouton, mochten zij niet hun wijnen de Premier Grand Crus Classés de Médoc geven en Château Lafite mocht dit wel, volgens de 1855 classificatie. Sinds 1922 is Baron Phillipe de Rothschild een lobby begonnen en dat hij een lange adem heeft moge duidelijk zijn.  Uiteindelijk werd dan in 1973 voor het eerst in de geschiedenis van de 1855 classificatie een wijziging toegestaan en Château Mouton kreeg een upgrade naar de Premier Grand Crus Classé staus. Dit weer tot groot ongenoegen van zijn neef, eigenaar van Lafite.