“Good Food and Good wine, this is heaven on earth”

Een Quote van Koning Henry IVde van Frankrijk

Wat dat betreft blijft ons koningshuis wel een beetje in gebreken met het geven van goede tips. 

Henry IV werd geboren in 1553 in het plaatsje Pau, wat toen onderdeel was van het koninkrijk Navarra in het zuiden van Frankrijk. Hij was koning van Frankrijk van 1572-1610 en wordt gezien als één van de meest populaire koningen die Frankrijk in de geschiedenis voorbij heeft zien komen. 

Hij was als baby al trendsetter, hoewel hij dat meer aan zijn vader of opa heeft te danken. De literatuur is daar niet helemaal duidelijk over. Een feit is dat hij de eerste baby is die gedoopt is met de zoete wijn uit deze regio genoemd Jurançon. 

Henry II (opa) of vader Antoine de Bourbon zei de volgende legendarische woorden terwijl hij de lippen van de baby had ingesmeerd Jurançon wijn:

“Love smiles seeing how, instead of at milk, he suckles at the Jurançon nouveau.”

Tijdens insmeren van zijn lippen met wijn ging Henry niet huilen, wat werd gezien als een goed teken. Men stelt dat hij aan deze doop zijn kracht een geestdrift heeft te danken. Dat heeft hij wel nodig gehad want hij heeft tenminste 12 moordanslagen weten te overleven. 

 Deze doop werd sindsdien een traditie. Het lijkt het meest voor de hand liggend dat het inderdaad opa is geweest die deze gewoonte is gestart, want deze man was niet bepaald standaard. Hij gaf zijn kleinzoon een luxe kribbe gemaakt van het schild van een schildpad, afgewerkt met zilveren randen en zijden en fluweel. Deze is nog steeds te zien in het museum in Kasteel Pau. Daarnaast had Henry II net een jaar voor de geboorte van zijn kleinzoon een wijngaard gekocht in het gebied rondom Pau. Het zou dus ook een goede marketingcampagne geweest kunnen zijn. 

Of het nu komt door deze doop weten we niet, maar Henry IV had veel met wijn en werd gezien als een connaisseur aan de ene kant en als een dronkaard aan de andere kant.  Hij was eigenaar van een aantal wijngaarden in Champagne. Daarnaast woonde één van zijn maîtresses in de Bourgogne, waar hij een veel geziene gast was.  Hij was erg onder de indruk van wijnen uit de Sancerre en durfde zelfs te stellen dat als iedereen elke dag wijn uit dit gebied zou drinken er geen oorlogen meer zouden zijn. Sauvignon Blanc is de oplossing voor alles. Gek genoeg heeft hij er zijn gevoerde oorlogen niet mee gewonnen. 

Destijds speelde politiek ook al een belangrijke rol en waarschijnlijk is dit de reden dat men in Piedmonte een Italiaanse rode druif naar de Franse Koning hebben genoemd. Henry was destijds op doorreis en gaf deze wijn een compliment. De druif Doux d’Henry werd geboren. Er is nu ongeveer nog 9 hectare wijngaard in het westen van Piemonte waarop deze druif wordt verbouwd. De druiven worden gebruikt voor het maken van een lichte rode wijn, met fruitige en bloemige aroma’s en vaak een subtiele zoetheid. De DOC heeft de naam Pinerolese Rosso, maar het zal dus een uitdaging zijn om een fles te vinden. 

Terug naar Henry: hij was een welkome gast in het restaurant La Tour d’Argent in Parijs. Een restaurant wat opgericht is in 1582 en nu nog steeds bekend is en bekroond met een Michelinster. Hun wijnkaart bevat meer dan 450.000 flessen en is deels online te bekijken. Klinkt als een must voor als je in Parijs bent. 

Wijnbouw in Jurançon dateert waarschijnlijk al uit het jaar 989. Het gebied heeft alles in huis voor het maken van goede wijn: verkoelende bergen en rivieren, wind van de Atlantische oceaan met een bodem van limestone afgewisseld door klei.  De Jurançon wijn verdween min of meer toen Phylloxera in dit gebied in 1924 om zich heen sloeg. Hoewel niet echt bekend is Jurançon nog steeds een gebied waar wijn wordt gemaakt. Het is trouwens één van de eerste wijngebieden die een AOC-label kreeg voor zoete wijn en sinds 1975 hebben ze ook een classificatie voor hun droge wijnen. Er wordt nu ongeveer 75% droge witte wijn gemaakt in dit gebied en de resterende 25% is zoete witte wijn. De wijnen zijn gemaakt van de druiven Petit Manseng en Gros Manseng. 

Ook al heb je geen doop in de planning, een Jurançon wijn is wel iets om eens te proberen. De omschrijving is zeer uitnodigend: Zoete wijn met tropisch fruit, vruchtenthee, gele appel, mango, abrikoos, ananas met een heerlijke frisheid die doet denken aan limoen en citroen. 

€15.95