Pinot Grigio

bron foto: wikipedia

Zeg je Pinot Gris dan zeg je laag in zuur en hoog in suikers…

Deze druif is enorm in populariteit gestegen de afgelopen jaren en volgens zeggen is het verkozen tot de meest populaire witte wijn in Londen in 2021.  Echter niet altijd zijn het mensen die deze wijn kiezen vanwege zijn smaak, maar meer vanwege de naam en de soms goedkope bulkversie. De grootste afnemer was altijd Amerika. De druif werd in 1979 op de markt gebracht in Amerika door Tony Terlato. Hij zette hem gelijk voor een hoge prijs in de schappen en kon van de winst veel doen aan marketing. Inmiddels wordt deze druif ook in Amerika zelf verbouwd. Er is nu ongeveer 7800 ha aan wijngaard hier verbouwd met Pinot Gris wat bijna 1/3deis van de hoeveelheid wijngaarden in Italië. Interessant feit is dat de Italianen slechts 2% van de jaarlijkse Pinot Grigio productie zelf opdrinken.  

Noordoost Italië is de belangrijkste leverancier van Pinot Grigio en krijgt steeds meer concurrentie vanuit andere landen. Reden voor de Italiaanse producenten om hun koppen bij elkaar te steken en een gezamenlijk op te trekken in de in 1995 opgerichte IGT delle Venezie. Deze IGT bestaat uit Veneto, Friuli en Trentino. Echter, het was in deze IGT toegestaan om ook rood en rosé te maken. Daarom werd in 2017 de Delle Venezie DOC opgericht. Doel is om kwalitatief goede Pinot Grigio te maken en om voor consumenten met de benaming Venezie op het etiket duidelijk te maken dat dit om een goede Pinot Grigio gaat. De IGP delle Venezie is nu hernoemd en heet IGP Trevenezie, wat de drie Venetiaanse regio’s betekent en mag niet meer gelabelde Pinot Grigio maken.  De DOC delle Venezie staat het gebruik ook toe van andere witte druiven. Als er Pinot Grigio op het etiket staat moet de wijn voor tenminste 85% van deze druif gemaakt zijn. De maximaal toegestane oogst is 126 hL/ha en de wijnen komen bij een onafhankelijk proefpanel voordat ze onder deze certificering de markt op mogen. Deze DOC is nu verantwoordelijk voor 2/3de van de Italiaanse productie van Pinot Gris. 

De druif

Denk aan citrus, groene appel, steenvruchten (peer, nectarine), meloen, rauwe amandelen en gravel. Hij kan dus droog en zoet voorkomen. Een medium zuurgraad en een medium body en een alcoholniveau vaak van 11,5-13,5%. De wijn geeft een beetje wax gevoel middel op je tong.   De druif is ook bekend als Grauburgunder. De druif heeft van zichzelf wat meer suikers en zit laag in de zuren en heeft daarom de voorkeur voor een wat koeler klimaat. De trossen zijn erg compact wat de druif vatbaar voor ziektes maakt. Regen in de herfst is dus gevreesd en men plukt de druiven dan ook vaak vroeg. 

De oorsprong van de druif ligt in de Bourgogne ergens rond 1711 en men denkt dat de druif een mutatie is van Pinot Noir, maar de schil bevat zo weinig kleurstof dat je er alleen witte of rosé wijn van kan maken. In de wijngaard zijn ze echter tot aan de veraison nauwelijks van elkaar te onderscheiden.  Inmiddels domineert Italië de productie van wijnen gemaakt van deze druif met 24500 ha wijngaard, waarvan bijna alles in het noordoosten van Italië ligt. 

Pinot Gris versus Pinot Grigio

Het gaat om precies dezelfde druif, waarbij men in Frankrijk Gris gebruikt en in Italië Grigio. 

De Alsace Pinot Gris is erg complex met veel kruidtonen zoals kaneel, honing, kruidnagel en gember. Men plukt hier de druif vaak weer wat later, vendange tardive, waardoor een wat zoetere smaak. In eerste instantie heette de druif hier Tokay d’Alsace, maar sinds 1984 mag dat niet meer. 

De Italiaanse versie geeft vaak het herkenbare bittertje aan het eind van een amandel. De Pinot Grigio is vaak wat lichter en frisser en heeft meer mineralen dan zijn Franse versie. Pas na de tweede wereldoorlog is deze druif naar Italië gekomen. De Pinot Grigio van Alto Adige is alles behalve simpel, met vaak een mineralig karakter door de bodem van de Adige Vallei. 

De Franse variant heeft soms wat honing van de botrytis

De Amerikaanse heeft wat meer uitgesproken fruit en wat minder zuren dan de Europese variant.  

In Duitsland wordt de druif Grauburgunder genoemd. Je kunt hem in Baden, Rheinhessen en de Pfalz vinden. 

Het nadeel is dat er veel bulk wordt gemaakt, die weinig smaak heeft en de druif geen eer aan doet. 

Verschil Pinot Grigio en Sauvignon Blanc

Allebei zijn dit razend populaire druiven, maar wat is het verschil?

De Pinot Grigio is een Italiaanse druif die verschillende gedaantes kan aannemen. Hij heeft van nature wat meer suikers en afhankelijk dus van waar hij groeit kan hij een zoetere smaak geven. De wijn is wat fruitiger over het algemeen dan de Sauvignon Blanc en heeft wat meer body. 

De Sauvignon Blanc komt van origine uit Bordeaux. Ook deze druif laat andere gezichten zien afhankelijk van waar deze groeit. Over het algemeen is de Franse versie wat strakker en frisser van smaak en is de Nieuw-Zeelandse vorm wat voller en fruitiger. Sauvignon heeft een redelijke zuurgraad. Vergeleken met de Pinot Grigio is hij wat frisser, kruidiger en zit hij hoger in zijn zuren. Je zou kunnen zeggen dat deze wijn wat meer pit heeft.