LSD is een tripmiddel dat werkt op je waarneming. Je gaat beter horen en kleuren zien. Het versterkt bepaalde gevoelens en je gaat ook dingen intenser zien. De bijzondere eigenschap van dit middel is dat het al bij het innemen van een kleine hoeveelheid een hallucinogene werking vertoont. Het is veel gebruikt in de psychiatrie ter behandeling van schizofrenie en ter behandeling van angsten, maar het schijnt ook gewerkt te hebben als waarheidsserum bij de Engelse geheime dienst MI6. In mijn beleving was dit een middel dat met name in de jaren 60 werd gebruikt. Een interessante quote van Apple goeroe Steve Jobs: ‘Taking LSD was a profound experience, one of the most important things in my life’.
Het lijkt er echter op dat de hallucinerende drugs populariteit aan het winnen zijn. Onder andere in Silicon Valley wordt LSD in een kleinere dosis gebruikt om creatiever te kunnen werken. Dit ‘microdosing’ is nu dus hip en happening.
Wijn goed kunnen proeven en kunnen vertalen in mooie omschrijvingen van de aroma’s in de neus en in de mond doen zijn ook steeds meer en meer hip en happening aan het worden. Op een feest of borrel moet je toch op zijn minst 5 aroma’s uit dat glas kunnen sniffen en kunnen delen met de mede wijnconnaisseurs.
Super interessante onderzoeksvraag is dan ook of een snufje LSD, noem het netjes een microdosis LSD, je een betere wijnproever maakt. Dit is getest door Kate Spicer in samenwerking met Prof. Smith, filosoof en co-directeur van het Centrum van studies van de zintuigen. Deze professor heeft al eens in een studie aangetoond dat geluid en kleuren invloed hebben op hoe de wijn smaakt en wordt ervaren. Interessante bevinding. Nu dus kijken was 15ug LSD doet. Na het innemen hiervan werden in 3 flights 5 verschillende wijnen geproefd. De laatste flight was dezelfde wijn, maar in twee verschillende glazen geschonken. Het onderzoek en de omschrijvingen van de geproefde wijnen is te lezen in het Wijnblad Noble Rot issue 19. Conclusie is dat je er geen betere wijnproever van wordt. Wel is duidelijk dat de ervaring anders is, het proeven gaat gepaard met meer visuele beelden en manifestaties van de smaken, nieuwe aroma benoemingen ver weg van het alombekende aromawiel en vele malen creatievere beschrijvingen kwamen naar voren. Samenvattend kun je zeggen dat je misschien wel minder proeft, maar meer beleeft. Is dat eigenlijk niet het ultieme doel van de wijnmaker: wijn maken die een onvergetelijke beleving creëert.
Noble Rot issue 19 Winos on acid by Kate Spicer.