Ben je nu een sommelier?

Als je vertelt dat je met je WSET-examen bezig bent, vragen mensen vaak of ik dan daarna mijzelf een sommelier mag noemen en ik weet steeds niet goed hoe ik dan moet antwoorden. Dus ik dacht laat ik eens opzoeken wat de definitie is van een sommelier. 

Laten we eerst eens kijken waar het woord sommelier vandaan komt. Het woord komt uit het Latijn en betekent saumarius of ook wel lastpaard. Een sommelier was een persoon verantwoordelijk voor deze lastpaarden; dieren die een lading moesten dragen, waaronder wijnvaten. In 1300 was de taak van een sommelier om ervoor te zorgen dat het vervoer van de bagage van de Franse Royalty’s tijdens hun reizen goed verliep. Het woord lastpaard kreeg een andere lading ;).  Later werd de naam sommelier gegeven aan iemand die in een groot huis verantwoordelijk was voor het linnen, servies, tafelindeling en de kelder, waar ook de wijnen lagen. Een sommelier liep rond met een zilveren lepel omdat deze op verzoek van zijn baas alles moest voorproeven. In die tijd was de kans om vergiftigd te worden als belangrijk persoon een reëel risico. Er is hier en daar dus waarschijnlijk wel een sommelier gesneuveld. De zwarte pakken en de proeflepels zijn vandaag nog steeds te vinden bij sommige sommeliers, maar het werk is wel wat veranderd. 

Je hebt een aantal erg inspirerende films over sommeliers of kort somm genoemd. Deze zijn te vinden op sommtv.com. Hier zie je een aantal mensen trainen voor het Master Sommelier examen. Respect voor mensen die dit examen halen en aan een wijn kunnen proeven van welke wijngaard, in welk dorpje deze wijnstokken staan en ook nog eens weten wat er voor bodem is en hoe het weer dat jaar was. Zeker als je je bedenkt dat er wel 1300 druivensoorten zijn waar we wijn van maken en er een ontelbaar aantal producenten zijn.

Zelf geven ze een aantal leuke omschrijvingen van een sommelier. Ten eerste stelt iemand dat als je niet in een restaurant werkt, je per definitie geen sommelier bent. Daar is niet iedereen het mee eens., maar er zit wel een vorm van waarheid in. Een ander sprekend voorbeeld is iemand die zegt dat een sommelier iemand is die een fles wijn van 5 euro opentrekt met een kurkentrekker van 300 euro. 

Er zijn veel definities te vinden maar het leek me dat die van een sommelier website het meest past bij dat wat sommeliers zelf vinden. 

“Een sommelier is een opgeleide en deskundige wijnprofessional, meestal werkzaam in een luxe of verfijnd restaurant. Sommeliers zijn verantwoordelijk voor elk aspect van de wijnservice, te beginnen met het opstellen van de wijnkaart van het restaurant en eindigend met de vloerservice aan restaurantbezoekers”. 

In een restaurant kan een wijnkaart behoorlijk intimiderend zijn. Vaak staan er alleen maar namen van de wijnhuizen vermeld en zeker bij de Franse wijnen wordt nog vaak geen druif vermeld dus dan heb je zonder en soms zelfs met Vivino soms geen idee waar de wijn van is gemaakt en dus weinig informatie over het smaakprofiel.  Sommige wijnen, zoals de Portugese wijnen, zijn een blend van inheemse druiven. Als je dan net niet die producent kent die op de kaart staat is het dus lastig inschatten of dat een wijn is die past bij waar je die avond zin in hebt. Reden voor mij dus om bij Graeme’s Port voor een mooie Chablis te kiezen, omdat dit mij enige zekerheid gaf dat deze wijn ging passen bij ons voorgerecht. Echter, ik werd door de dame die verantwoordelijk was voor de wijn, frontaal in de groep volledig op mijn nummer gezet en we kregen gewoon een Portugese wijn voorgeschoteld. In mijn ogen mag deze dame zichzelf dus geen sommelier noemen.

Een sommelier is iemand die mensen door de wijnkaart heen helpen op een manier die past bij de wensen van die mensen en hun respect toont. Soms een hele uitdaging bij de semi-wijnkenner die bijvoorbeeld beweren dat ze geen Merlot drinken en vervolgens wel een fles Pomerol bestellen. Mensen drinken ook steeds vaker een wijn met een verhaal en de wijn smaakt gelijk een stuk verfijnder als dit verhaal tijdens de eerste slok wordt verteld. Zoals ze zelf dan ook zeggen:

“ Een sommelier is niet alleen een kurkentrekker maar ook een story teller. 

Wat is dan nu het verschil tussen de WSET 4 (Wine and Spirit Eductaion Trust) opleiding die ik gedaan heb en een opleiding via CMS (Court of Master Sommeliers). Dit zijn de twee meest gevolgde wijn opleidingen als je wereldwijd kijkt. Zoals Janice Robinson, Master of Wine zei: “Vraag mij niet om een wijn in te schenken, maar ik kan je wel alles vertellen of hoe de wijn is gemaakt”. Het verschil zit hem echt in het service deel. WSET is alles over kennis van het hele proces rondom wijnmaken. Dit begint bij hoe ziet een wijngaard eruit, tot kennis over wijnranken, wijnmaken en vervolgens wijnverkopen.  Deze opleiding is geschikt voor mensen die van alles willen weten over wijn, werken in de wijn industrie, bloggen of schrijven over wijn of wijnproeverijen geven. De CMS is voor mensen die in een restaurant werken, verantwoordelijk zijn voor de wijnkaart, wijn-spijscombinaties. 

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

www.mastersommeliers.org

www.wsetglobal.com