Mensen die mij kennen, weten dat ik iets met handen heb, dus deze fles was snel gekocht op het jaarlijkse wijnfestival in het mooie Buren waar twee enthousiaste wijnmensen van wijnhuis Cuvee de wijn verkochten. Daarnaast was ik zeer benieuwd naar een Chardonnay uit de Pfalz. Niet iets wat je elke dag tegenkomt.
Meestal begin ik eerst met het verhaal achter de wijn en de wijnmaker maar in dit geval val ik met de deur in huis. Was een geweldige Chardonnay is dit! Het begint al in de neus. Een mooi boeket van fruit en bloemen stuiven het glas uit. In de smaak is het niet anders. Wat een verassing. Veel fruit, perzik, rode appel, beetje ananas, met daarnaast een mooie, subtiele romerigheid. Zeker niet te veel zoals je bij sommige Chardonnay’s nog wel eens tegenkomt. De wijn heeft twee jaar mogen rijpen op hout, maar dit is zeker niet dominant in de wijn aanwezig, maar juist erg mooi geïntegreerd. Er is nog steeds voldoende ruimte voor super frisse zuren en wat mineraliteit. Wow! Dit alles begeleid door een alcoholgehalte van 13%
Wijnhuis Michael Schroth ligt in het Noorden van Pfalz. Michael is dit huis 20 jaar geleden begonnen met 3 hectare en is inmiddels gegroeid tot 30 hectare. De hand op het etiket geeft aan dat zijn wijnen “Handmade” zijn. Hij houdt zijn opbrengsten erg laag, maximaal 40 hl per hectare. Ter vergelijking: de gemiddelde opbrengst per hectare is in de Pfalz 60-80 hL per hectare. Dit betekent dat hij ervoor kiest om minder druiven te laten rijpen per hectare dus minder liter wijn per hectare, maar de druiven die er zijn hebben wel een hogere concentratie van stoffen, omdat ze minder de concurrentie hoefden aan te gaan met andere druiven en dus is de smaak en de uiteindelijke kwaliteit van de wijn over het algemeen beter.
De Pfalz is met zijn bijna 24.000ha aan wijngaard het op twee na grootste wijngebied in Duitsland. Mocht je er eens willen wijnproeven, rij dan naar de Deutsche Weinstrasse, waar langs de 85 km lang zich allemaal wijngaarden bevinden. De koning van de druiven: Riesling is hier de meest aangeplante druif (6000ha). Maar Pfalz wordt steeds bekender om zijn rode wijnen gemaakt van Pinot Noir (Spätburgunder), Portugieser en Dornfleder en is met 40% rode wijnproductie nu de belangrijkste rode wijnproducent in Duitsland.
Hoewel Chardonnay wereldwijd de meest populaire druif is ondanks de ABC (Anything But Chardonnay) beweging is Chardonnay in Duitsland niet echt dominant aanwezig. Slechts 2,3% van de totale wijngaarden in Duitsland staat vol met Chardonnay en in de Pfalz is er net geen 3000 hectare te vinden. Op zich wel raar want Chardonnay is een druif die net als Riesling tegen de kou kan. Daarnaast houdt hij van kalkrijke en warme bodems, wat in het warme Pfalz prima te vinden is in de zomer. Hij is net iets eerder rijp dan Riesling en kan dus voor de regen in de herfst geplukt worden.
Nog een leuk weetje, waar ik zelf nog nooit over nagedacht had. De naam Chardonnay komt waarschijnlijk van het plaatsje Chardonnay (dat in 1999 162 inwoners telde) in Mâcon. Vlakbij in het dorpje Tournus wordt elk jaar op 26 mei de Chardonnay dag gevierd, waar je in het dorp de wijnen kan proeven van de 13 producenten. Dus misschien een leuke reis tip voor volgend jaar. Om het verwarrend te maken is de wereldwijde Chardonnay dag op 23 mei.
Daarnaast heeft men lang gedacht dat Chardonnay hetzelfde was als Pinot Blanc of ook wel Weissburgunder, maar dankzij DNA-onderzoek is in de jaren 90 ontdekt dat Chardonnay het kind is van Pinot Noir en Gouias Blanc.
De wijn is te koop via verschillende websites en de prijs ligt rond de 15-16 euro. Naast Chardonnay verkoopt dit huis heel veel andere mooie dingen. Denk aan de Merlot, die een mooie beoordeling heeft gekregen maar ook aan de Spätburgunder of de Riesling of een interessante bubbel voor Oud en Nieuw. De moeite waard om even de sites te bezoeken.
https://wijnhuiscuvee.nl/home/86-schroth-chardonnay-2020.html