De magische druif als model

Op Masterly The Hague in 2018 kwam ik Astrid Zuidema tegen. Het concept achter Masterly The Hague is dat de kunstenaars enkele maanden voor de expositie een werk van een oude meester als muse toegewezen krijgen. Astrid had als muse het werk van Barend van de Meer gekregen: een stilleven van fruit. Met dit schilderij als inspiratiebron is bovenstaand werk door haar tot stand gekomen. Mooie glimmende druiven, die je de neiging geven ze nog graag een beetje extra op te willen poetsen zodat ze nog meer gaan glimmen.

Uitleg van Astrid over haar werk:

Het viel mij op dat de 17e eeuwse schilders met een toets van hun penseel het “licht” aan konden doen op het doek en dan voornamelijk op de druiven is dit vaak heel mooi zichtbaar. 
Geheel tegen de traditie van de fotografie heb ik toen, met het gebruik van witte verf, een licht suggestie gedaan óp de druiven (dus niet achteraf op de foto maar de verf zit op de druiven..) In plaats van de glans die de schilder er vaak mee probeerde te bereiken heb ik bewust en grovere toets gebruikt waardoor het lijkt of er sprake was van een tegenlicht (de meeste mensen zien het ook niet en denken dat ik een licht spot van achter de druiven heb laten komen..;-D) 


Dit is dus mijn knipoog naar de waanzinnig knappe schilders van de 17e eeuw

Bovenstaand is de afbeelding van het werk: “Stilleven met wilde aardbeien en andere vruchten” van Barend van der Meer (Haarlem, 1659-1700). De symboliek achter de druiventros kan meerdere betekenissen hebben. Ten eerste staat de tros symbool voor vruchtbaarheid. Maar het wordt ook vergeleken met de maagdelijkheid. Druiven en maagden doen in kwetsbaarheid niet voor elkaar onder is de uitleg. note: ik heb het niet zelf verzonnen 😉. Indien de druiventros dan nog eens wordt vastgehouden door een hand, dan is dit een teken van kuisheid. Daarnaast kan het verwijzen naar een geheel ander tafereel: het Avondmaal en daarmee dus verwijzend naar de offerdood van Christus. Een van de oudste beschrijving van vol precisie geschilderde druiven stamt al uit ±425vChr. De Griekse kunstschilder Zeuxis wist de druiven zo realistisch weer te geven dat de vogels er op af kwamen.

#astridzuidema, #druiven, #wijn en kunst