Albert Ahrens is een wijnmaker uit Zuid-Afrika, opgeleid in Champagne, Priorat en Rhône. Hij maakt wijn maakt op zijn hele eigen manier. Hij gaat niet voor de bulk, maar voor perfectie. Zijn motto is dat elke wijn een adres nodig heeft. De soort druif bepaalt niet een adres en je drinkt dus niet een druivensoort, maar je drinkt een adres. Het klinkt een beetje ingewikkeld, maar ik denk dat hij eigenlijk wil zeggen dat terroir alles bepalend is voor de kwaliteit van de wijn. Hij maakt wijnen in kleine oplagen, gemaakt van alleen de beste druiven.
De Grenache gris druif was voor mij volkomen onbekend. Ik noemde hem ook eerst steeds Pinot Gris. Het blijkt echter dat er in heel Zuid-Afrika maar één wijngaard is te vinden waar deze druif wordt verbouwd. Hoe leuk dus om in mijn Bendewijnen box twee flessen Grenache Gris te vinden.
De druiven komen van een 8 jaar oude wijngaard op de Paardenberg, 15 km vanaf Paarl in Zui- Afrika. Het is hier warm en droog, wat een ideale setting is voor de grenache druif. De druiven hebben enkele dagen fermentatie op de schil gehad, voordat ze geperst werden. Vervolgens hebben ze een jaar mogen rijpen sur-lie (op hun gist schillen) in oude Franse eiken vaten en tenslotte ook nog eens 6 maanden op de fles. De wijn heeft dus, ook al is het een witte wijn, na het openen even tijd nodig om zich te ontplooien. Door de fermentatie op de schil wordt het ook wel mooi een ‘Skin Contact White Wine genoemd, wat maakt dat je het kunt vergelijken met een oranje wijn. Van het jaar 2017 zijn maar 360 flessen te vinden. 2018 heeft ons zoals je op het label kunt zien 808 flessen gebracht.
Mijn proefnotitie: het is een goudgele heldere wijn, met een beetje een licht oranje rand. In de neus niet erg prominent en ik vond het moeilijk om hier een omschrijving van te geven. Echter het heeft een erg interessante smaak. Zeker niet een standaard wijn. Primaire wijn aromas staan niet op de voorgrond. Er is iets van grapefruit, bleekselderij, groene asperges, maar je vindt met name secundaire smaken door de rijping op de gistresten zoals een duidelijke boterige smaak. Tevens tertaire smaken en ik zou ze zelfs oxidatief willen noemen: amandel, noten. Beetje ziltig. Het botertje ging erg mooi samen met de boter/witte balsamicosaus die we op de coquilles met groene asperges aten. Medium zuren en een lange afdronk. Alcohol percentage van 12,5%
Meer informatie over waar deze wijn te krijgen is en over de Bendwijnen en hoe Bendelid te worden kun je vinden bij Jurjen Kramen op de site https://www.jislaaikwines.nl
Nog wat achtergrondinformatie over de Grenache Gris druif:
‘I’m going grey. I’m finding the grapes responsible for more and more seriously interesting wines’. Een alles zeggende quote van Jancis Robinson
Velen van ons kennen wel de Pinot gris of Pinot grigrio druif. Zelf was ik echter de Grenache gris nog niet tegen gekomen. De grijze druiven (klinkt niet echt mooi in het Nederlands) worden vaak wel voor het maken van witte wijnen gebruikt. De schil van deze druiven is wat dikker dan van hun witte familie leden en de wijnen zijn dan ook wat meer roze gekleurd en hebben meer aroma. Ze worden ook wel vergeleken met de oranje wijnen (zie artikel hierover bij wijn nieuwtjes).
De rode variant van de grenache druif is wereldwijd bekend. De meningen verschillen er een beetje over, maar er wordt wel gezegd dat het naast de Cabernet Sauvignon druif de meest aangeplante druif in de wereld is. De Grenache blanc heeft zijn populariteit’s stokje over moeten geven aan de Sauvignon Blanc druif en het laatste lid van de Grenache familie: de Grenache gris is altijd vrij bescheiden gebleven. Deze variant vind je het meest in Roussillon. Het is hier namelijk warm en droog, iets waarbij de druif goed gedijt. Hij wordt ook vaak gebruikt voor het maken van een witte Châteauneuf-du-Pape. In Spanje wordt de druif Garnacha Roja genoemd en verbouwd in La Mancha, Navarra en Catalonië en er is dus nu een wijngaard in Zuid-Afrika te vinden met Grenache gris druivenstokken.
Grenache is nu zo populair dat er zelfs een Grenache International Day is ergens mid- september.
Foodpairing tips: witte vis, schaaldieren, kip, scallops, geitenkaas
In mijn zoektocht naar informatie over de grijze druiven kwam ik tegen dat er ook een Sauvignon gris bestaat. Dit levert een mooie nieuwe uitdaging op…
Keep you posted!