“You have to do what you really want inside your heart.”
– Ingrid Groiss
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen wijn op basis van het etiket kopen en hoewel ik dit onderzoek graag in twijfel trek, moet ik dus bekennen dat dat in het geval deze fles ook zo was. Wat een betoverende fles. De fles heeft niet echt een etiket, maar een soort gravure van het hoofd van een oude man met een pet op.
De wijn is van de Oostenrijkse wijnmaakster Ingrid Groiss en is bestemd als een ode aan de oudste man van het dorp Breitenwaida. In 2013 kreeg Ingrid de wijngaarden en zoals het lijkt ook de wijnkelder aangeboden om over te nemen van de oudste inwoner van het dorp: Herr Bernhardt. Hij had toen al de respectabele leeftijd van 90 jaar bereikt en zijn kinderen hadden het plan om de wijngaard te verkopen met een ander bestemmingsplan. Ingrid, die de wijnmaak traditie van haar oma had overgenomen heeft na het kopen van dit stuk land besloten om als dank de wijnen die van zijn wijngaard kwamen naar hem te vernoemen en op fles zie je dan ook zijn portret.
Deze wijn komt dus uit Breitenwaida, een dorp met ongeveer 200 inwoners dat in het Noordoosten van Oostenrijk ligt, vlak bij de Tsjechische grens en niet ver van Wenen vandaan. De wijnstokken zijn in 1955 gepland. In deze regio was het in die tijd de traditie om per wijngaard allerlei verschillende wijnsoorten door elkaar heen te planten. Het idee erachter is dat je risico spreidt. Als een bepaalde druif het door weeromstandigheden dat jaar niet goed doet, heb je altijd nog voldoende andere druiven. Tevens krijg je dus wijnen waarbij er niet één druif overheerst. Ook krijg je op deze manier een redelijk voorspelbare, gebalanceerde en harmonieuze wijn elk jaar. Deze traditie, die typisch is voor de wijnbouw rondom Wenen heet Gemischter Satz.
In het geval van een Gemischter Satz zijn de verschillende druivensoorten van één stuk land samen geplukt en gefermenteerd. Dit in tegenstelling tot de meeste wijnen, waar de druiven apart geplukt worden en dan vaak pas na de fermentatie worden geblend. Deze manier van mixed-vineyard farming was voor een groot deel in de 19de eeuw gebruikelijk. De oude Gemischter Satz wijnen bestonden vaak wel uit 50 verschillende druivensoorten, ze werden samen geoogst en geperst en verkocht door de Heuriger. De Heuriger is een familie van wijnboeren die rechtstreeks aan consumenten via hun eetgelegenheid hun wijnen verkopen, zonder tussenkomst van een negociant of iets dergelijks. Een farm-to-table concept.
Ingrid heeft de Gemischter Satz naar een nieuw niveau getrokken en ontwikkeld tot een soort cult wijn. Haar Herr Bernhard wijnen hebben tijdens de fermentatie tenminste 6 maanden skin contact gehad. De druiven zijn ook niet van te voren geperst, maar door de fermentatie die in de druif op gang komt, barst de druif op een gegeven moment vanzelf. Door deze manier van rijping (fermentatie in de druif) komen er veel meer aromatische componenten vrij en er blijft ook iets van een tannine structuur achter. Je kunt het vergelijken met een oranje wijn. Tenslotte worden de druiven wel handgeperst om het maximale aan sap eruit te halen. De druiven zijn in november 2015 met de hand geplukt en uiteindelijk is de wijn in mei 2017 gebotteld. De GS Herr Bernhard heeft zelfs op hout mogen rijpen om er wat extra zuurstof aan toe te laten, wat weer een bijdrage levert aan de complexiteit van de wijn.
Het etiket is dus strak en eenvoudig, de wijn allerminst. Een complexe wijn met aroma van jasmijn thee, gele paprika, ananas, appel, gele kiwi, witte chocola, vanille.
De 2015 versie die hierboven beschreven is heb ik bij Okhuyzen gekocht voor rond de €45,-
De 2019 fles is nu bij byemy.wine voor €13,25 te koop. Spannend wat die ons gaat brengen.