Mooie Witte Wijnen

Baronne Charlotte Graves 2006
Baron Philippe de Rotschild

Gekocht bij Wijnboetiek het Gouden Glas, Utrecht voor €16,30

Druiven: Muscadelle (10%), Sauvignon Blanc (30%) en Sémillon (60%)

ALCOHOL: 12.5%

De Wijn

Wat een smaak explosie. In de neus valt het nog wel mee, maar in de mond zijn er zoveel aroma’s te ontdekken. Het frisse zuur en de stevige body maken dat deze wijn goed past bij spicy eten. Dit neutraliseert de rode peper mooi en brengt de citrus en steenvrucht aroma’s meer naar voren. Ik kan me deze wijn ook heel goed bij een dessert voorstellen.  Mooi fris, fruitig alternatief met een lager alcohol dan een zoete muskaatwijn.  
 

WSET SAT approach

Appearance:   This is a clear, medium gold colour wine

Nose: It is clean in the nose with a medium + intensity and aromas of floral, lemon, orange, honey, peach,   apricot. 

Palate: it is a dry wine with a medium + acidity. There are no tannins and the alcohol level is medium

The body is medium + with a medium + flavor intensity. Flavour characteristics are lemon, orange peel, grapefruit, apricot, almonds, some dried apricot and some oak. It has a medium + finish

Conclusion:

It is a balanced wine with lots of primary and secondary aromas balanced nicely with a freshness and a good acidity. It has a good finish and especially on the palate a strong intensity. It has complexity of primary and secondary aromas and a hint of tertiary aromas. This makes it a very good wine, which is already very nice to drink but because of the acidity and fruitiness still some potential for ageing. 

Verhaal achter de fles

Op het etiket staat een mooi getekend portret van Baroness Charlotte de Rotschild. Zij is een van de voorouders van de bekende Baron Philippe de Rotschild en ze leefde in 1825-1899. Ze was een kunstenares en muzikant. De wijn is gemaakt van 3 verschillende druiven soorten uit een mooi gebied in de Bordeaux. 2009 was een goed, warm jaar in Graves. Het hele vinificatie proces heeft plaats gevonden op winery van de familie. Witte wijn in de Bordeaux is byzonder. Meer dan 80% van de Bordeaux wijnen zijn namelijk rood. Graves staat wel bekend om de beste witte wijnen uit de Bordeaux. Dit zijn meestal de blend, zoals ook in deze fles het geval is van Muscadelle, Sauvignon en Sémillon. Het wijnhuis heeft een hele serie van voorouders (cuvées Barons Baronnes), waarbij de mannen op de rode wijflessen staan en de dames op de witte wijn.