Lazio

Dit wijngebied ligt aan de wetskust in centraal Italië en is het thuis van Rome. In het noorden wordt het begrensd door Toscane en in het zuiden door Campania. Er werd hier ook al door de Etruscians wijn gemaakt. Het is met name bekend om zijn witte wijnen (70% van de productie) gemaakt van Malvasia en Trebbiano Toscano. Je vindt er ook wel wat rood gemaakt van Merlot, Sangiovese en Cesanese (een lokale druif).

Van oudsher waren de witte wijnen uit Lazzio vet en rond en voor directe consumptie. Nu worden ze wat subtieler. 

Karakteristiek is hun scherpe, hoge zuren met een lichtheid, waardoor ze nog steeds bedoeld zijn om jong te drinken. Ze gaan goed samen met zware gerechten zoals porchetta en Lam.

Het Klimaat

Er is een warm, mediterraan klimaat, wat gematigd wordt door wat heuvels en de zeewind van de Tyrreense zee. Risico is vorst in het voorjaar en hagel en extreme hitte in de zomer en regen tijdens de oogst. 

Terroir

Er zijn vulkanische heuvels die vruchtbaar en porous zijn en hierdoor goede basis vormen voor wijnbouw. Voeding van de druiven komt door de lava en de tufa bodem, welke rijk is in potassium. Deze bodem is met name goed voor witte druiven, omdat het een goede zuurbalans verzekerd. 

Druiven

Dit gebied heeft van zichzelf al meer dan 200 druivensoorten. Maar de meest voorkomende zijn: Trebbiano di Toscano, Malvasia Bianca di Candia, Malvasia del Lazio en Cesanese

@Trebbiano Toscano

De op een na meest voorkomende druif in Toscane en verassend genoeg is dit een witte druif. 

Viticulture: hij ontknopt laat, dus minder gevoelig voor lente vorst. Erg vigoureus en geeft hoge opbrengsten, dus vandaar dat deze druif erg geliefd was in het verleden. In het verleden mochten wijnmakers gebruik maken van het land van de landeigenaren onder de voorwaarde dat ze de helft van de opbrengst aan de landeigenaar gaven. Meer productie was dus meer geld voor zichzelf. De druif kan redelijk goed tegen ziektes. Hij rijpt goed in de warmte en behoud zijn zuren. 

De druif heet trouwens Ugni Blanc in Frankrijk. Hij is nu wat minder populair omdat de druif aroma mist en weinig fruit aroma’s heeft. 

Aromaprofiel Trebbiano Toscano

Neutraal medium (–) aroma van lemon en iets kruidigs met hoge zuren. 

Het wordt nog steeds wel gebruikt voor het maken van de zoete wijn Vin Santo, vanwege zijn hoge zuren. 

@Malvasia Bianca di Candia

Een witte druif die goed bestand is tegen ziektes. Hoge productie. Wel gevoelig voor oxidatie en kan dus ongewild een donkere kleur geven. 

Aroma:  Medium(-) lemon en apple, medium alcohol en medium(+) zuurgraad. Sinds 1990 wordt er steeds minder van geplant. 

@Malvasia del Lazio

Het is een kruising, maar internet en WSET boek spreken elkaar tegen over wie de ouders zijn. WSET zegt Muscat of Alexandria en een lokale druif. Hij werd veel aangeplant tot de jaren 70, maar is vervangen door Malvasia Bianca en Trebbiano omdat deze een betere opbrengst hebben en beter bestand zijn tegen ziektes. 

@Cesanese: dit is een semi-aromatische zwarte druif. Rijpt laar en geeft 

een hoge opbrengst. Gevoelig voor regen in de herfst en kan soms niet volledig rijpen. Aroma van rode kersen en rozen, medium tannine en medium zuurgraad maar met een hoog alcohol. 

De Denominations

Lazio heeft ongeveer 27 DOC’s. De meest bekende is Frascati. 

Frascati DOC: van oudsher maakte deze DOC met name wijnen van Malvasia del Lazio. Maar nu gebruiken ze ook de andere Malvasia druif. De wijn moet minimaal 70% van een van deze twee bevatten. Malvasia de Lazio geeft wat meer smaak. Het is toegestaan om maximaal 30% Trebbiano Toscano erbij te doen. Deze druif heeft een wat neutraal aroma, maar is wel lekker productief. Meestal gebruiken ze koele fermentatie om de focus op de primaire smaak aroma’s te leggen. Wijn wordt vaak binnen 1-2 jaar verkocht.

Frascati superiore heeft natuurlijk wat strengere regels, waardoor de kwaliteit met betrekking tot intensiteit van de aroma’s en meer body, beter is. De wijnen moeten ook minimaal 1 jaar rijpen voordat ze verkocht mogen worden. Ongeveer 20% van de totale Frascati productie heeft nu het superiore label. 

Er worden dus ook nog rode wijnen hier gemaakt, met name van de Cesanese druif, maar die is meestal voor lokaal gebruik. Omdat deze druif van zichzelf al redelijk aromatisch is, heeft hij meestal geen houtrijping of rijping op grote, neutrale vaten. 

Wijnbusiness

In de Romeinse tijd en in de Middeleeuwen was dit gebied erg bekend, maar in de jaren 20 lag de focus te veel op massaproductie en dus ging de reputatie naar beneden. Toch wordt nog 60% van Frascati ge-exporteert naar met name Amerika. Lokaal wordt er veel gedronken in Rome door onder andere de toeristen.