Dit is de meest aangeplante druif in Duitsland. Ongeveer 24.000 hectare wijngaard. De focus in Duitsland is nu weer meer op kwaliteitswijn en veel Muller Thurgau is vervangen door Riesling. Riesling kan de meest mooie witte wijnen maken. Van droog tot zoet. Van jong tot oud. Door de hoge zuren heeft deze witte wijn een enorm rijpingspotentiaal. Er zijn verhalen van proeverijen waar 100 jaar oude Riesling werd gedronken die nog erg mooi was.
De eerste beschrijving van Riesling is rond 1450 en de druif komt waarschijnlijk uit de Rheingau. Hij komt van de Gouais Blanc en deze druif is zelf niet bekend maar wel de ouder van bijvoorbeeld Chardonnay, Gamay en van Pinot Noir. Dus je kunt zeggen dat Riesling familie is van de Pinot Noir druif.
Tot de tweede wereldoorlog was de meeste Rieslingwijn droog. Men wist namelijk toen nog niet hoe de rest suikers te bewaren. Filtratie en toediening van sulfiet was nog niet gebruikelijk. Er waren wel zoete wijnen, maar die waren zeldzaam.
Na de tweede wereldoorlog schoot het door en werd bijna alleen maar zoete wijn gemaakt.
Sinds de eeuwwisseling is er weer meer vraag naar droge wijn.
De Riesling druif is een nobele druif die laat rijpt. Dit is een nadeel van de druif, omdat het soms moeilijk is om hem volledig te laten rijpen. Daarom groeit hij graag op de steile hellingen waar veel zon is en is de reflectie van de zon via leisteen en water erg belangrijk. Om de druif rijp te laten worden moet je dus wel een wijngaard op een goede locatie hebben en daarom gaat de Duitse wijnclassificatie met name over de rijpheid van de druif. Hou in de gaten dat de rijpheid van de druif niets zegt over de zoetheid of droogheid van een wijn. Wat goed is aan de druif is dat deze één van de meest ziekte resistente druiven ter wereld is. Dit komt omdat hij hard hout in de stam heeft. Kan goed tegen kou en vorst en doet het goed in koele gebieden. Omdat hij ook laat begint te knoppen is hij ook goed bestand tegen voorjaarsvorst. Het is een aromatische druif die een spectrum van bloemig, fruit tot mineralig en kerosine kan laten zien. Hij groeit vrij compact en hierdoor is hij goed geschikt voor botrytis. Hij staat bekend om perfect het terroir te kunnen weergeven.
Kleur: De kleur van Riesling kan variëren van bleekgeel tot diep goudgeel.
Neus: afhankelijk van hoe oud de wijn is kan dit medium intensiteit zijn van lime, honeydew met soms wat reductieve geuren. Hoe ouder de wijn des te meer honing, abrikoos, meyer lemon en soms petroleum.
Smaak: Het is een aromatische wijn en heeft een kenmerkende hoge zuurgraad en soms dus een restsuiker. Vaak is het alcoholpercentage laag of medium. Lime, abrikoos, bloesem, bijenwas, petroleum en mineralen.
Een Riesling is niet altijd makkelijk toegankelijk. Heel anders dan een Pinot Grigio. Hij heeft ook ingeboet aan populariteit toen het hip was om een wijn te drinken die veel hout had gehad en Riesling en hout gaan niet echt samen. Daarbij zijn er veel mensen die bij een Riesling denken aan een zoete wijn. Dit was ooit wel anders. Eind 19de eeuw was een fles Riesling soms duurder dan een wijn uit de Bordeaux. Tegenwoordig is Riesling weer terrein aan het winnen en mogelijk dat de klimaatsverandering hier wel een bijdrage aan levert. Hij rijpt immers beter nu.
Hij heet de Koning van de Witte Druif, omdat hij door zijn hoge zuurgraad een goed ageing-potentiaal heeft. Over het algemeen laat men de fermentatie en rijping plaats vinden op roestvrijstaal. Als al houten vaten gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld in de Elzas, dan zijn dit grote, oude vaten die weinig houttonen meer afgeven aan de wijn. Het geeft dan alleen een beetje textuur aan de wijn. Maar ook in bijvoorbeeld de Mosel wordt wel houtrijping gebruikt. Ook past men in principe geen malolactische fermentatie toe. De boterige smaak kenmerkend voor deze fermentatie gaat niet goed met Riesling. De wat betere wijnen hebben soms nog op hun dode gistcellen gelegen. Dit geeft ook wat meer textuur. Je zult een Riesling bijna altijd als single variety vinden. Hij wordt zelden gebruikt in een blend.
Je vindt de druif met name in Duitsland, Oostenrijk, Elzas, Australië en Nieuw-Zeeland. In Duitsland is een Riesling uit de Pfalz vaak wat kruidiger en heeft deze wat meer body. De Riesling uit Rheinhessen heeft wat meer citrus tonen en is droog. Een Elzas riesling heeft meer body, honingachtig en gaat goed bij dessert. Dit is het enige gebied in Frankrijk waar je Riesling kan vinden. Het is hier wat warmer dan in Duitsland. Er zijn 51 Grand Crus in de Elzas en Riesling is toegestaan. Gek genoeg zal je hier het druivenras wel vinden op het etiket itt de rest van Frankrijk. Dit komt omdat in de Elzas je veel single variety wijnen vindt. In Australië is Eden en Clare Valley koel genoeg om de druif te laten groeien. Kenmerkend hier is lime. In Nieuw-Zeeland is met name Malborough koel genoeg en rijpt Riesling hier erg langzaam. Je vindt hier meer steenvruchten aroma’s. Oostenrijk verbouwt ook Riesling en maakt er hoogkwalitatieve wijnen van. Je vindt hem met name in de Weinviertel en Wachhau. Maar het zijn geen hoge aantallen. Oostenrijker is ook wat warmer, dus de wijnen hebben ook iets meer body. Maar overal waar een koelklimaat is, dus ook in New York, Elgin en andere plaatsen zul je Riesling vinden.
Kijk voor een uitleg over petroleum aroma en Riesling ook even bij https://wine-is-fun.com/petrol-aroma-in-riesling-is-een-wijn-fout/